Ombudsman: példamutatóan reagált a honvédség a katasztrófára

2011.10. 5. MTI

Szabó Máté ombudsman szerint a Magyar Honvédség gyorsan, a megfelelő erők bevetésével reagált a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófára, azonban aggodalomra ad okot, hogy a szükségesnél kisebb a székesfehérvári vegyi védelmi zászlóalj állományának létszáma.

Mint az országgyűlési biztos hivatalának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében olvasható, Szabó Máté a katasztrófahelyzetek hatósági kezelésének gyakorlati és szabályozási kérdéseit vizsgálva kért tájékoztatást Hende Csaba honvédelmi minisztertől, emellett az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak a székesfehérvári vegyi védelmi zászlóaljnál.

Az alakulat parancsnoka beszámolt arról, hogy az iszapkatasztrófa okozta károk elhárításában szerzett tapasztalatok alapján technikai fejlesztéseket javasoltak - írták. Mint közölték, a zászlóalj ugyan kapott könnyített egyéni védőeszközöket, a további fejlesztési lehetőségekre azonban - valószínűleg a beszerzési források csökkentése miatt - még nem érkezett válasz. A vizsgálat alapján az ombudsman megállapította, hogy a szükségesnél kisebb a vegyi védelmi zászlóaljnál dolgozó szerződéses legénységi állomány létszáma.

Szabó Máté jelentésében kiemelte: a vizsgálatban nem észlelt olyan körülményt, amely arra utalt volna, hogy a mentesítésben részt vevő katonák alapjogai sérültek volna, a rendelkezésre álló információk alapján a munkakörülmények, a pihenés és az ellátás - a körülményekhez képest - megfelelőek voltak, az állománytól panasz nem érkezett. A honvédség különleges feladatokat vállalva vett részt az iszapszennyeződés utáni mentesítésben, így az állomány helytállása példamutató volt, bebizonyították, hogy "egy ilyen váratlan és egyedülálló ipari katasztrófa következményeivel is eredményesen" birkóznak meg.

Az ombudsman jelentésében arra is kitért, hogy további átfogó intézkedésekre van szükség a megfelelő technikai és szakmai háttér biztosításához. A katasztrófa elhárításra létrehozott szervezeteknek képesnek kell lenniük arra, hogy egymással együttműködve, kellő szakértelemmel és eszközökkel elháríthassanak egy esetleges vegyi vagy biológiai, természeti vagy ipari katasztrófahelyzet, vagy kezeljék egy esetleges terrortámadás közvetlen következményeit - hangsúlyozta Szabó Máté.

Jelentés kiadásával a biztos arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy fontos megteremteni a katasztrófahelyzeteket megelőző felkészülés, a mentés és a helyreállítás személyi és tárgyi feltételeit. Szabó Máté ezért felkérte a honvédelmi minisztert, hogy mielőbb intézkedjen a mentesítő technikai eszközök korszerűsítéséről, és arról is, hogy a vegyi védelmi zászlóalj létszáma igazodjon az általa ellátott feladatokhoz.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy hét múlva munkatársaival személyes helyszíni meghallgatáson találkozik a katasztrófa által sújtott települések panaszosaival, akik a védekezés és helyreállítás egyes körülményeit kifogásolták. Az állampolgári észrevételeket Devecseren és Kolontáron az ombudsman panaszládáiban gyűjtötték össze, jelenleg áttekintik ezeket, majd értesítik azokat, akikkel a személyes megbeszélés is szükségesnek tűnik.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN