Életfogytiglant kaphat a nyugat-dunántúli takarékszövetkezetek rablója

2011.10. 5. MTI

Életfogytig tartó büntetésre számíthat a "három csapás" elve alapján egy sümegi férfi, ha bebizonyosodik róla, hogy az elmúlt évben több nyugat-magyarországi megyében rabolt ki vagy kísérelt meg kirabolni takarékszövetkezeti fiókokat. A vádlott az első tárgyalási napon tagadott.

A Zala Megyei Bíróságon szerdán indult tárgyalássorozat keretében Matolcsi Lászlót az ügyész azzal vádolta meg, hogy tavaly nyáron összesen hét alkalommal próbált meg fegyveresen kirabolni pénzintézeteket Somogy, Zala és Vas megyében. Négy esetben több millió forintot zsákmányolt, de volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült.

A vád szerint a férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt a múlt év nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek tűnő tárggyal az alkalmazottakat a földre kényszerítette, majd a pénztárból és a páncélszekrényből összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót vitt magával. Az alkalmazottakat és egy ügyfelet a konyhába zárta, onnan a rendőrök szabadították ki őket.

Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel fenyegette meg ugyanennek a fióknak a dolgozóit, akiket a mosdóba zárt, s onnan egy ügyfél segítségével tudtak kijönni. Ebben az esetben 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt a rabló.

A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót újfent a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forinttal el tudjon menekülni.

Augusztus 16-án megint rablási szándékkal tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr fegyvert rántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt. A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.

Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót. Amikor a férfi a fegyvernek tűnő tárgyat a dolgozókra fogta, nekidőlt a pultnak, amitől az megmozdult. A pillanatnyi zavart kihasználva az egyik ügyintéző megpróbálta elütni a támadó kezét, majd megfogta a "fegyver" csövét. Ekkor közölte a másik alkalmazottal, hogy csak műanyag pisztolyról van szó, ezért a rabló gyorsan elmenekült.

Az ügyészség szerint a sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán is megpróbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de még aznap a rendőrök elfogták őt.

A Zala Megyei Főügyészség a 43 éves férfit egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablással, valamint annak kísérletével és előkészületével, továbbá hét esetben elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg.

A tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de ezek kapcsán is többször arra hivatkozott, hogy fenyegetéssel vették őt rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva, többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.

Azt mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, s ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik. A kihallgatása során az is kiderült, hogy a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, egy alkalommal pedig meg is verték, amiért nem fizette ki időben a tartozását.

A Zala Megyei Bíróság még a tárgyalást megelőző tájékoztatása szerint a "három csapás" elve alapján Matolcsi Lászlóra életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. A pere tanúk és szakértők meghallgatásával további tárgyalási napokon folytatódik.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS