Megérkezett a bankok vizsgálatát kezdeményező beadvány a GVH-hoz

2011.10. 5. MTI

Megérkezett a bankok vizsgálatát kezdeményező beadvány a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), amely alapján a hivatal azt ellenőrzi, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a forinthitel-kamatok megemelésekor.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke kedden jelentette be, kartellezés gyanút vet fel, hogy az elmúlt napokban, a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után több bank megemelte forinthiteleinek kamatait.

Ezért arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor - mondta. Azt is hozzátette: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét pedig arra kéri, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megdrágításakor.

A versenyhivatal azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a beadványt panaszként kezelik. A szakmai iroda várhatóan adatokat fog bekérni - tette hozzá a GVH.

Az MTI megkereste a PSZÁF-ot is az ügyben, ahonnan egyelőre még nem érkezett válasz.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
GAZDASÁGI JOG
VERSENYJOG
GVH
PÉNZÜGYI SZEKTOR