A szabad védekezés joga mindenkit megillet, de senki sem vádolhat hamisan

2011.10. 5. MTI

Mindenkit megillet a szabad védekezés joga, ezért vissza is utasíthatja a vádakat, de mást, meghatározott személyt nem vádolhat hamisan bűncselekmény elkövetésével - mondta Tóth Mihály büntetőjogász szerdán az MTI-nek.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a jogi szakértőt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nyilvánosságra hozta a hétfői, a Sukoró-üggyel összefüggő ügyészségi kihallgatásán készült vágatlan videofelvételt, amelyből kiderül az is, hogy a főügyész figyelmeztette a volt kormányfőt: a gyanúsított védekezésében nem vádolhat hamisan. A büntetőjogász, egyetemi tanár a konkrét üggyel kapcsolatban - mivel nem látta felvételt - nem akart nyilatkozni, de attól elvonatkoztatva elmondta: a gyanúsított védekezése azt is magában foglalhatja, hogy a vádat koncepciós eljárásra hivatkozva utasítja vissza. Az, hogy valaki a kihallgatót vádolja, nagyon ritka és furcsa szituáció, de ettől függetlenül, őt sem vádolhatja hamisan - jegyezte meg.

"Nem hiszem, hogy valaha előfordult, hogy valakit azért vontak eljárás alá, mert a kihallgatóját vádolta hamisan" - tette hozzá Tóth Mihály.

Gyurcsány Ferenc a nagyjából kétperces vallomásáról készült videofelvételt már kedden nyilvánosságra hozta. Ebben esküszegéssel vádolja meg az ügyészeket, akik szerinte nem az alkotmányhoz, hanem a miniszterelnökhöz és pártjához hűségesek. A konkrét ügyet illetően kinyilvánítja, az ügyészség gyanúja megalapozatlan, hamis, konstruált. Keresztes Imre főügyészhez fordulva azt mondja: a gyanúsítás "abból a politikai igényből építkezik, amelyet a mai kormánypárt évek óta hangoztat, és amelynek teljesítését Önökre bízta, amely teljesítés elősegítése érdekében Önt kitüntette".

A kihallgatáson készült vágatlan felvételből viszont az is kiderül, hogy a főügyész - aki márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át - válaszul megjegyzi: "személyi körülményei" nem képezik az eljárás tárgyát, a gyanúsított védekezésének pedig korlátja a hamis vád elkerülésének követelménye. "Erre a jövőre vonatkozóan is felhívom a figyelmét" - mondja. Gyurcsány erre úgy felel: a főügyész kezdeményezzen ellene eljárást hamis vád miatt, ha szükségesnek érzi, Keresztes Imre azonban azt mondja, hogy csak figyelmeztette.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG