Novemberben a parlament előtt a nemzeti vagyonról szóló törvény

2011.10. 6. MTI

Novemberben tárgyalhatja a parlament a nemzeti vagyon védelméről és megőrzéséről szóló sarkalatos törvényjavaslatot és a minisztériumban készül a közép távú nemzeti vagyongazdálkodási irányelvről szóló javaslat.

Novemberben tárgyalhatja a parlament a nemzeti vagyon védelméről és megőrzéséről szóló sarkalatos törvényjavaslatot és a minisztériumban készül a közép távú nemzeti vagyongazdálkodási irányelvről szóló javaslat - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Világgazdaság "Milyen tulajdonos az állam?" című konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A dokumentum lezárja az előző időszakot, kimondja, hogy befejeződött a tömeges privatizáció és a átláthatóvá teszi a vagyonkezelési viszonyokat.

Az alaptörvényből adódóan a nemzeti vagyonról szóló törvény sorvezető lesz a mindenkori kormányok számára. A törvény meghatározza majd az állami vagyon azon elemeit, amelyek szigorúan védettek, amelyek tartósan állami tulajdonban tartandók, de hasznosíthatók, és amelyek a piaci vagyon körébe tartoznak, a társadalmi szempontokat is figyelembe véve hasznosíthatók.

A tartós állami tulajdonban maradó vagyonelemeket legfeljebb koncesszióba lehet adni, s a sarkalatos törvénybe kerül a koncesszió is - tette hozzá az államtitkár. A vagyonkezelést vagy az az intézmény végzi, amelyik használja azt, vagy állami tulajdonban lévő társaság. A törvény megakadályozza az "intézményes vagyonfelélést" hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS