Két tilosban parkolásért börtön?

2011.10.10. Magyar Helsinki Bizottság

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezetét. A két civil szervezet a tervezet több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezésére mutat rá.

A következő két példa jól szemlélteti a tervezett szabályok abszurditását:

1. Fél éven belüli két tilosban parkolásért bárki börtönbe kerülhet.
2. Egy tizennégy éves gyereket börtönbe lehet zárni olyan meghallgatás alapján, ahol sem ügyvéd, sem szülő nem volt jelen.

A Kormány 2011. szeptember 29-én tette közzé honlapján a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartás rendszeréről szóló törvény tervezetét (a továbbiakban: Tervezet). A Kormány kevesebb, mint hat munkanapot biztosított a véleményezésre, ami elégtelen a szöveg átfogó értékelésére, ezért a TASZ és a Helsinki Bizottság csak az eljárási kérdéseket elemezte. A Tervezet érdemi indokolást nem tartalmaz, ez önmagában sérti az új Országgyűlés által elfogadott jogalkotási törvényt.

Pozitívuma az új szabályozásnak a jelenlegihez képest, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg benne, emellett azonban számos rendkívül aggályos rendelkezés található a Tervezetben. Néhány példa az elemzés által feltárt alkotmányellenes, nemzetközi jogba ütköző és értelmetlen szabályok közül:

1. A Tervezet fenntartja a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ami ellentétes a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. 14-16 éves gyerekek esetén a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami javítóintézetben nem, csak büntetés-végrehajtási intézetben hajtható végre. A szabályozás nyilvánvalóan nem szolgálhatja a gyermek érdekét vagy nevelési célokat.

2. A Tervezet a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akkor börtönbe kerülhet.

3. Abszurd, hogy a Tervezet alapján szabálysértésért 20%-kal hosszabb közérdekű munka büntetést lehet kiszabni, mint bűncselekményért.

4. A Tervezet egy alkotmánybírósági határozat egyértelmű tiltása ellenére lehetővé tenné a pénzbírság és a közérdekű munka elzárásra való automatikus – azaz bírói döntés nélküli – átváltoztatását. Az elkövető meghallgatása nélküli elzárása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

 

Ha a Tervezet hatályba lép, akkor bizonyos esetekben jobban jár, aki bűncselekményt követ el, mint aki szabálysértést, hiszen a büntetőeljárás több garanciát, védelmet biztosít, mint a szabálysértési törvény, és a büntetés is enyhébb – jegyzi meg Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke.
 

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
KORMÁNYZAT
TASZ
TÖRVÉNYHOZÁS
HELSINKI BIZOTTSÁG