Megalakult és elfogadta munkatervét hétfőn a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló parlamenti albizottság. A testület elnöke, a fideszes Cser-Palkovics András az MTI-nek elmondta, minimum négy ülést terveznek, és várhatóan szakértői anyagokat is kérnek majd.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szeptember közepén döntött arról, albizottságot hoz létre annak megvizsgálására, hogy megállapítható-e jogi felelősség a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés miatt. A testületet erre a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága kérte fel július végi jelentésében.

Az esetleges jogi felelősséget vizsgáló albizottság hétfői ülése, a munkaterv elfogadása után Cser-Palkovics András elnök az MTI-nek elmondta: minimum négy ülést terveznek. A következő tanácskozáson megvitatják a számvevőszéki és költségvetési testület albizottságának jelentését, és megfogalmazzák azokat a kérdéseket, amelyekben szakértő igénybevételére tartanak igényt – “biztosan lesznek ilyenek, tekintettel az ügy speciális voltára”. E szakértői anyagok, valamint az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság jegyzőkönyvei, jelentése alapján a testület lefolytatja saját vitáját, és várhatóan egy jelentést fogalmaz meg, amely nemcsak a múlttal foglalkozik majd, hanem azzal is, hogy abból milyen következtetések vonhatók le a jövőre nézve – közölte.

Cser-Palkovics András kifejtette: jelentésüket a főbizottság, az alkotmányügyi bizottság elé terjesztik, amely eldönti, mit tesz vele. Meglátása szerint a dokumentumot el kell majd juttatni a számvevőszéki bizottságnak, és ha a tartalom indokolja, akkor esetleg valamely illetékes állami szerv számára is, “de ezt ma még nem tudjuk”. Hangsúlyozta, a testület parlamenti albizottsági munkát végez, és nem tekinthető bíróságnak.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságnak – amelynek munkájában az MSZP és az LMP nem vett részt – a tevékenységéről szóló július végi jelentés szerint lehetetlen, hogy “miközben az egész ország viseli az eladósodottság következményeit, pont azok mentesüljenek ezek alól, akik ezt a helyzetet okozták. Akik ezt a bűnt elkövették Magyarországgal szemben, felelőséggel tartoznak: a politikai felelősséget a választók a 2010-es parlamenti választáson már megállapították”, az albizottság azonban “az elkövetett bűn súlya miatt” felkérte az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint számvevőszéki és költségvetési bizottságát, vizsgálja meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét.