A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozottan cáfolja a sajtóban megjelent azon állításokat, miszerint az adóhivatal a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevőket kiemelten ellenőrizné – közölte az adóhatóság hétfőn az MTI-vel.

A NAV közleményében leszögezi: az adóhatóság nem rendelkezik a végtörlesztéssel élőkről semmiféle nyilvántartással, erre vonatkozóan a bankok felé megkereséssel nem él, a végtörlesztés ténye, vagy annak összege az adóhatóság kiválasztási, kockázatelemzési szempontjai között semmilyen formában nem szerepel.
Mindebből következően egyértelműen és határozottan kijelenthető, hogy a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevő devizahitelesek vonatkozásában az adóhatóság célzott kiválasztási rendszert nem alakított ki, a végtörlesztés, mint speciális kiválasztási szempont az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében nem jelenik meg semmilyen formában – írja az adóhatóság.
Téves és félrevezető tehát a sajtó részéről azon következtetés, miszerint az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatokat a végtörlesztéssel élőkre célzottan kiterjesztené – olvasható a közleményben.
A napokban az azenpenzem.hu adott hírt arról a NAV tájékoztatása alapján, hogy a vagyonosodási vizsgálat kiterjed a hitelek visszafizetésére fordított pénz eredetének firtatására is. Ilyen ellenőrzésre azonban többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak – tudta meg a portál a NAV-tól. Az adóhatóság az idén eddig nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett (a vizsgáltak közül csak minden tizedik tudta tisztázni magát), amelyeknél átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.