Montenegró EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság, amely szerint az Adria-parti volt jugoszláv tagköztársaság teljesítette a korábban támasztott feltéteket.

A legfőbb uniós végrehajtó testület szerint Montenegró “készen áll a tárgyalások megkezdésére”. Stefan Füle bővítési biztos üdvözölte, hogy az ország összességében kielégítő eredményeket ért el a reformfolyamatban, illetve a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban. Ez utóbbi területen azonban – valamint a diszkriminációmentességet biztosító jogalkotás terén is – még további jelentős erőfeszítéseket kell tennie Podgoricának a brüsszeli bizottság szerint.

Az Európai Bizottság ezen a napon tette közzé értékelését azokról az országokról, amelyek vagy már tagjelöltek, vagy erre a státusra pályáznak. A bizottsági javaslatok alapján a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban hozzák majd meg – csúcsszinten várhatóan decemberben – az időszerű bővítéspolitikai döntéseket.

Montenegró az unióval már 2007 októberében aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást, amely azonban csak jóval később, tavaly májusban lépett életbe. A volt jugoszláv tagköztársaság 2008 decemberében beadta EU-csatlakozási kérelmét, egy évvel később pedig elérte, hogy állampolgárai vízum nélkül utazhassanak be a schengeni övezetbe. Az ország tavaly decemberben vált hivatalos uniós tagjelöltté.

A mostani bizottsági értékelés a hiányosságok felsorolásakor a diszkrimináció elleni küzdelem vonatkozásában egyebek közt kitért arra, hogy a gyakorlatban továbbra is hátrányos megkülönböztetést szenvednek el Montenegróban a “sérülékeny társadalmi csoportok”, ami az uniós szóhasználatban e térség vonatkozásában többnyire a romákra történő utalás.

A nyugat-balkáni ország további haladást könyvelhet el a működőképes piacgazdaság kialakítása terén – állapították meg a brüsszeli szakértők. A montenegrói makrogazdasági helyzet meglehetősen szilárd, az ország pénzügyi helyzete viszonylag rendezett.

Az Európai Bizottság jelentése ugyanakkor sok olyan szabályozási területet sorolt fel, ahol Montenegrónak még jelentős mértékben pótolnia kell az uniós joganyagnak a hazai jogrendszerbe való átültetését.