Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), amit mutat az is, hogy az eddig beérkezett 613 kérelemből 118-at már érdemben lezártak.

Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), amit mutat az is, hogy az eddig beérkezett 613 kérelemből 118-at már érdemben lezártak, 63 százalékban a fogyasztó, 37 százalékban pedig a pénzügyi szolgáltató számára kedvező döntés született – mondta Nadrai Géza, a testület elnöke az első száz nap eredményeiről csütörtökön tartott Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett július óta működő testület hatékonyságát mutatja, hogy átlagosan 39,5 nap alatt oldják meg az ügyeket, azaz jóval a 90+30 napos határidő előtt érdemi döntést hoznak. Az eljárás a fogyasztóknak ingyenes.

A testülethez érkezett kérelmekből eddig 579-et dolgoztak fel. A kérelmek 43 százaléka a bankokat érinti, 32 százaléka a biztosítókat, míg 25 százaléka az egyéb pénzügyi vállalkozásokat, például takarékszövetkezeteket.

Az elnök kifejtette, a testület célja a hatékony és gyors, a fogyasztók számára ingyenes jogintézmény működtetése. Ennek jegyében 307 kérelem esetében már lezárult az ügy: ezen belül 189-et eljárási okból elutasítottak.