Civil szervezetek fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a magyar ombudsmani rendszer védelmében

2011.10.18. MTI

Az Európai Bizottság elnökéhez fordultak magyar civil szervezetek a hazai ombudsmani rendszer védelmében - tájékoztatták a kezdeményezés aláírói hétfőn az MTI-t.

José Manuel Barrosótól azt kéri az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A három jogvédő szervezet szerint "ugyanis a szabadelvű jogállam és a rendszerváltás egyik fontos intézményének, a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét". Mint írták, "a kormánytöbbség, eddigi gyakorlatának megfelelően, a létrehozandó Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság élére saját politikai kliensét állíthatja majd, akitől nem várható, hogy az állam és az egyre kiterjedtebb állami befolyás alatt álló vállalkozói tőke jogsértéseit bírálja."

A három szervezet szerint viszont "a helyzet nem jóvátehetetlen", a kormánytöbbség az év végéig, az adatvédelmi biztosi funkciót megszüntető törvény módosításával "még helyrehozhatja ezt a hibát".
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL