Új felsőoktatási törvény - Folytatódnak a tárgyalások a Nefmi és a HÖOK között

2011.10.18. MTI

Folytatódnak az egyeztetések az új felsőoktatási törvény két legvitatottabb pontjáról, a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között.

Ezt Réthelyi Miklós szakminiszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mondta a felek keddi találkozója után újságíróknak. Hoffmann Rózsa szavai szerint napokon belül kidolgoznak két-három hallgatói szerződésmintát, a HÖOK képviselői ugyanis azt mondták, hogy ez a passzus mindaddig vitatott pont marad, amíg a hallgatói szerződés tartalmát nem ismerik.

Az államtitkár ebből azt a következtetést vonta le, hogy ha gyorsan kidolgoznak néhány mintaszerződést, akkor megvan a közös tárgyalási alap. Azt kérte, a hallgatók is tegyenek javaslatot - közölte, hozzátéve: magától értetődő, hogy munkahelyet kell biztosítani, mert különben a szerződésnek az állam részéről nem lesz meg a feltétele.

A HÖOK egyik kifogása az volt, hogy nem biztosítanak biztos állást a szerződéskötéssel a hallgatóknak.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy a kedden nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény tervezete megengedő ezzel kapcsolatban, tehát az állam köthetne a jövőben ilyen szerződéseket a hallgatókkal.

Réthelyi Miklós azt mondta, hogy a szerződés az állami támogatással tanuló hallgatóknak egyfajta figyelmeztetés lenne arra, hogy a támogatásért cserébe munkát várnak el tőlük a végzés után. Ha azonban nem akarnak részt venni a magyar társadalom életében, ennek bizonyos hátrányos következményei lesznek - fűzte hozzá.

Az önköltséges képzésről azt mondta, hogy tudomásul kell venni, az államnak megfontoltan kell a támogatásokat biztosítania, "hitelből nem tudunk élni".

Mind a két kérdésben a tárgyalások folytatódnak, és számítanak a HÖOK képviselőire - hangsúlyozta.

Hoffmann Rózsa a tárgyalások eddigi menetéről elmondta: az elmúlt egy évben több mint 12 alkalommal találkozott a hallgatói képviselettel, s az egyeztetések során csökkent a vitatott pontok száma. Megjegyezte, a HÖOK mintegy 20 javaslatát beépítették a törvénytervezetbe.

Az államtitkár kiemelte: a jogszabály szövege a parlamenti végszavazásig változhat.

"Hiszem, miután az alapvető célokban egyetértünk, hogy el fogunk tudni jutni a közös nevezőig" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, hozzátéve: ezt nem fogja megakadályozni az az országos demonstráció sem, amelyet a HÖOK szervez, és - mint a tárgyalásokon kiderült -, úgy tűnik, folytatni kíván.

  • kapcsolódó anyagok
FELSŐOKTATÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
OKTATÁSÜGY