A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Sun Capital befektetési csoporthoz tartozó Pannunity Kft. irányítást szerezzen a Pannunion Csomagolóanyag Nyrt. felett.

A Pannunity Kft-t a Sun Capital nemzetközi befektetési csoport tagja hozta létre a Pannunion feletti irányításszerzés kapcsán. A Sun Capital számos országba és iparágba, több száz vállalkozásba fektetett be, melyek közül a tranzakció szempontjából kiemelendőek a (merev) csomagolóanyagok előállításával, forgalmazásával foglalkozó leányvállalatok (Paccor, Veriplast), melyek Magyarországon is folytatnak értékesítési tevékenységet.

A Pannunion-csoport a tranzakciót megelőzően a PannErgy-csoport fogyasztási csomagolással foglalkozó vállalkozásait foglalta magába (Pannunion, Pannon-Effekt, Almand). Magyarországon kívül jelen vannak még Romániában (Unical Prodimpex), Szerbiában (Unionplast) és Ukrajnában (Interagropak). Tevékenységük három fő üzleti tevékenységre (merev fóliák, hőformázott merevfalú csomagolóanyagok, hőfúvott merevfalú csomagolóanyagok gyártására) terjed ki.

Az összefonódással kapcsolatban a GVH a horizontális hatások vizsgálatát tartotta szükségesnek, mivel a merev fóliák és hőformázott merevfalú csomagolóanyagok értékesítésével mindkét vállalkozáscsoport foglalkozik Magyarországon, együttes piaci részesedésük pedig az összefonódást követően piacvezető pozíciót jelentene számukra. A merev fóliákra és a hőformázott merevfalú csomagolóanyagokra jellemző piaci sajátosságok miatt azonban a piaci részesedések a GVH szerint nem feltétlenül megfelelő mérőszámai az adott vállalkozások piaci erejének: mindkét termékcsoportra jellemző ugyanis a termékdifferenciálás, a nagyértékű, hosszabb távú, egyedi megrendelések szerepe. A rendelkezésre álló adatok arra utaltak, hogy az összefonódó vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás legközelebbi versenytársainak. Emellett, mind a további magyarországi versenytársak, mind pedig a közeli importforrások eladásai növelhetők, valamint nagyobb megrendelések esetén a kapacitás-bővítés illetve új szereplő belépése is reális alternatívaként merülhet fel, amelyek együttesen megfelelően képesek ellensúlyozni az összefonódással járó esetleges versenykorlátozó magatartásokat.

Mindezekre tekintettel a GVH káros versenyhatások bekövetkezését nem valószínűsítette, így az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-45/2011