Orbán-beszéddel indul a nyolcnapos parlamenti nagyüzem

2011.10.24. MTI

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma a parlament nyolcnapos ülése. Az Országgyűlés a következő napokban az adótörvényekről, a jövő évi költségvetésről és több sarkalatos jogszabály-tervezetről is tárgyal.

A mai ülésnap a püspökladányi időközi választáson győztes Bodó Sándor mandátumának igazolásával és a fideszes képviselő eskütételével indul.
Ezután a kormányfő - aki délelőtt a büdzsét és az adótörvényeket megvitató kormánypárti frakció ülésén vesz részt - várhatóan a vasárnapi európai uniós csúcstalálkozón történtekről és annak következményeiről számol be a plenáris ülésen.
A további napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után a Ház dönt a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló jelentés, valamint az agrárgazdaság tavalyi állapotáról szóló beszámoló elfogadásáról. Szavaznak a fideszes Kósa Lajos indítványáról is, amely megszüntetné, hogy az oktató-nevelő munkát végző vezető beosztású közalkalmazottak két jogcímen kaphatnak pótszabadságot, s így akár évi 56 szabadnapjuk is lehet.

Szintén ma voksolnak a képviselők az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), illetve jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elmúlt évi zárszámadásáról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományát érintő rendelkezések pontosításáról, továbbá a kínzás elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének kihirdetéséről.

Ezután részletes vita lesz arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint az ehhez kapcsolódó - az átvétel ingyenességét biztosító - alkotmánymódosításról. Az állam egyúttal átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

Megtárgyalják a képviselők azokat a módosítói indítványokat is, amelyek az utcán élők megbüntetését lehetővé tévő kormánypárti javaslathoz érkeztek. Budapesti fideszes polgármesterek azt kezdeményezték, hogy szabálysértés miatt a jövőben elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak.

A mai parlamenti eseményekhez tartozik az is, hogy Molnár Csaba - a Gyurcsány Ferenccel együtt az MSZP-ből távozó képviselők egyike - vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció tíztagú parlamenti frakciója. A politikus az MTI-nek elmondta, arra számítanak, hogy ma napirend előtt már fel is szólalhatnak a Házban. A szombatig hivatalos brazíliai látogatáson tartózkodó Kövér László ugyanakkor úgy nyilatkozott: hazatérése után tájékozódik az ügyben. 

  • kapcsolódó anyagok
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS