Hazai szakmapolitikai siker a régiós hírközlési megállapodás

2011.10.25. Jogi Fórum/ NMHH

Öt ország hírközlési hatósága írta alá Bécsben azt az NMHH-s tervezet alapján készült nemzetközi frekvenciakoordinációs egyezményt, amely az országhatárok mentén is lehetővé teszi a negyedik generációs mobilszolgáltatások bevezetését a 800 MHz és 2,6 GHz sávban.

Az osztrák, horvát, szlovák, szlovén és magyar hatóságok megállapodása révén megfelelő ellátottságot biztosító negyedik generációs mobilhálózatok építése válik lehetővé minden egyes aláíró ország határövezetében anélkül, hogy azok a szomszédos államban üzemelő szolgáltatásokat zavarnák. A pontosan kimunkált feltételek ismeretében a mobilszolgáltatók előre tervezhetik a megfelelő infrastruktúra telepítéséhez és fenntartásához szükséges költségeiket. Az egyezmény részletezi a tervezés, a mérés, az ellenőrzés és a zavarelhárítás alkalmazandó módszereit is.

Magyarországon és a környező országokban a 800 Mhz és a 2,6 GHz sávot szemelték ki a szolgáltatók a negyedik generációs, például LTE-technológián (Long Term Evolution, azaz hosszú távú fejlődés elnevezésű adatátvitel) alapuló mobilhálózatok számára. Magyarországon e sávok még nem nyitottak a szolgáltatók számára, de a megállapodásban foglaltak elősegítik az érdeklődő szereplők számára, hogy felmérjék, milyen feltételeket kell majd figyelembe venniük piacra lépésükkor.

A résztvevő hatóságok a magyar javaslatokat és elveket elfogadva dolgozták ki és írták alá a két frekvenciára vonatkozó megállapodás végleges változatát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számos új eljárás bevezetését indítványozta az előnyösebb frekvencia felhasználás elérése érdekében. Ennek értelmében javasolták, hogy a legújabb európai kutatások és módszertanok eredménye alapján határozzák meg a műszaki paramétereket, gyorsabb módszer alkalmazását ajánlották zavar-elhárítási helyzetekben, és egyszerűbbé tették a szolgáltatók számára, hogy egymás között közvetlenül is részmegállapodásokat köthessenek a témában.

A megállapodást most aláíró államok mellett várhatóan a cseh és olasz igazgatás is jóváhagyja majd az egyezményt.

  • kapcsolódó anyagok
HÍRKÖZLÉS
MÉDIAJOG
NMHH