Téríteni kötelesek az EU-ban a más tagállamban végzett orvosi kezeléseket

2011.10.27. MTI

Ellentétes az európai uniós joggal az a nemzeti szabályozás, amely korlátozza a más tagállamban végzett, nem kórházi egészségügyi kezelések megtérítését, kivéve ha azok "jelentős és költséges orvosi eszközök használatát igénylő kezelésnek" minősülnek - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Hozzátette: a tagállamoknak elő kell írniuk az ilyen kezelések saját díjszabásuk szerinti megtérítésének lehetőségét.

Az EU luxemburgi székhelyű bírói testülete az Európai Bizottság szabálysértési eljárásának végállomásaként foglalkozott ezzel a kérdéssel.

Emlékeztetett arra, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságát kimondó uniós szabályozással ellentétes bármilyen előírás, amely "a tagállamok közötti szolgáltatásnyújtást nehezebbé teszi a tisztán egy tagállamon belüli szolgáltatásnyújtásnál".

A jelentős és költséges orvosi eszközök használatát igénylő kezelések esetében a bíróság már tavaly kimondta: ha valamely tagállam előzetes engedélyhez köti a másik tagállamban programozott nem kórházi kezelések megtérítését, az összeegyeztethető az uniós joggal.

A mostani ítélet szerint viszont a nem költséges kezeléseknél ilyen korlátozásra nincs mód, így Portugália "nem teljesítette a szolgáltatásnyújtás szabadságából eredő kötelezettségeit".

Ugyancsak csütörtökön hozta nyilvánosságra előzetes állásfoglalását egy másik egészségügyi témájú beadvány kapcsán a bíróság úgynevezett főtanácsnoka. Paolo Mengozzi ebben úgy vélte, hogy az egészségügyi közintézmények nem tartoznak a hibás termékek miatti szolgáltatói felelősségről szóló uniós rendszer hatálya alá. A tagállamok viszont kialakíthatnak olyan felelősségi rendszert, amely szerint "az egészségügyi közintézmények még vétkességük hiányában is kötelesek megtéríteni a betegek számára azt a kárt, amelyet a kezelés során használt termékek vagy berendezések hibája okozott" - áll a főtanácsnoki indítványban, amelynek tartalma a uniós bírósági esetek nagy többségében megegyezik a végső ítélettel.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EGÉSZSÉGÜGY
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA