A gyermekek kiemelt védelmet élveznek majd a most formálódó uniós áldozatvédelmi követelmények értelmében – közölte Navracsics Tibor pénteken az MTI-vel az EU-országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása után.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, hogy az egyik megvitatott téma a bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló európai irányelvtervezet volt. E tervezetben minimálkövetelményeket kívánnak előírni a tagállamok számára az áldozatvédelem területén. A tervezetben alapvetően az egyéni elbírálás elvét érvényesítik, ám a tagországok képviselői azonosítottak olyan társadalmi csoportokat is, amelyek tagjai kiemelt védelemre tarthatnak igényt. Így – tájékoztatott Navracsics – a pénteki ülésen megállapodtak abban, hogy a bűncselekmények gyermek áldozatainak kiemelt védelmet kell élvezniük.

A luxembourgi tanácskozáson elégedetten nyugtázták a tagállamokat képviselő igazságügyi miniszterek, hogy az Európai Parlament az előző nap Strasbourgban megszavazta a gyermekek szexuális zaklatásáról, szexuális kizsákmányolásáról és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai irányelvet. Ezt a jogszabályt az idei első félévben a soros magyar EU-elnökség alatt sikerült minden részletében kidolgozni és elfogadtatni, tehát a magyar elnökség vívmányai közé sorolható – jegyezte meg Navracsics.

A magyar igazságügyi tárca irányítója beszámolt arról is, hogy az ülésen elfogadták az európai igazságügyi képzéssel kapcsolatos közös következtetéseket. Ennek alapján november 24-25-én Veszprémben közép-európai igazságügy-miniszteri találkozót tartanak az európai igazságügyi képzés témájában Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország részvételével.

A luxembourgi tanácskozást záró munkaebéden a miniszterek véleményt cseréltek arról a javaslatról, hogy alkossák meg az adásvételi szerződésekre vonatkozó közös uniós jogszabályok rendszerét, amely az egyes tagállamok saját nemzeti jogi előírásai helyett szabadon választható jogi feltételrendszer lenne a jogviták elbírálásának esetére. Navracsics Tibor szerint erről a kérdésről – és egyáltalán a téma közös uniós szabályozásának indokoltságáról – még sok vita várható a tagországok között.