Az európai ombudsmanhoz fordulás lehetőségei - Sokan nem tudják, hogy milyen panasszal fordulhatnak az európai ombudsmanhoz

2011.11. 2. Jogi Fórum/ Európai Parlament

Az európai ombudsman október 27‑én számolt be 2010. évi munkájáról az Európai Parlamentben. A képviselők elismerően szóltak Nikiforos Diamandouros teljesítményéről, de kifogásolták, hogy egyre több panasz érkezik az Európai Bizottsággal szemben. Az ombudsman szerint továbbra is gyakran fordulnak hozzá panasszal olyankor, amikor nem is ő az illetékes. Interjú.

2010-ben kevesebb panasz érkezett az uniós polgároktól, mint korábban. Miért?

Sokan továbbra sem tudják, hogy mi tartozik pontosan az európai ombudsman hatáskörébe és mi nem. A beérkező panaszok 70%‑át a tagállami ombudsmanoknak kellene címezni. Két feltételnek kell teljesülnie, hogy foglalkozni tudjak egy panasszal: egy uniós intézménynek uniós jogot kell sértenie.

A honlapomon található interaktív tájékoztató mindenkinek választ ad arra a kérdésre, hogy a panaszával fordulhat-e hozzám. Talán ennek is köszönhető, hogy a nem befogadható panaszok száma közel negyedével csökkent, ami jó jel. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy a panasz közvetlenül az illetékes hatósághoz kerül.

Melyek voltak tavaly a legtipikusabb panaszok?

Az uniós intézmények átláthatóságának hiányáról, tenderekről és támogatásokról, az uniós intézmények alkalmazottjaitól kapok panaszokat, de érkeznek panaszok az uniós versenyvizsgákat szervező EPSO és az Európai Bizottság munkájáról is.

A Bizottság az uniós szerződések őre. Bármely uniós polgár panaszt nyújthat be, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság nem teljesíti kötelezettségét, amennyiben egy tagállam nem tartja be az uniós szabályokat.

Van olyan eset, amelyet kiemelne?

Az Európai Bizottság egy tagja 15 hónap után is megtagadta egy civilszervezet számára a német Porsche autógyárat érintő dokumentumokhoz való hozzáférést. A szabályok szerint három hónap elteltével hozzáférhetővé kellett volna tenni a szóban forgó dokumentumot. Az esetről jelentést készítettem, amelyet az Európai Parlamentnek is eljuttattam.

Többségében követik ajánlásait, de előfordul, hogy a renitens intézmények elengedik a fülük mellett a figyelmeztetéseket. Hogyan kezeli ezt a helyzetet?

Figyelem, hogy mit tesznek az intézmények a figyelmeztetést követően. Hat hónappal azt követően, hogy észrevételt teszek valamilyen szabálytalanságról, az intézmények kötelesek beszámolni arról, hogy mit tettek a probléma megoldása érdekében.

Beszámolójában említette, hogy a jövőben folyamatos párbeszédet folytat majd a petíciót benyújtó uniós polgárokkal. Miért?

A Lisszaboni Szerződés nagy hangsúlyt helyez a polgárokkal folytatott párbeszédre. Európai ombudsmanként az európai polgárok panaszaival foglalkozom, ezért logikus számomra, hogy megpróbáljak kapcsolatba lépni velük és a többi uniós intézményt is arra ösztönözzem, hogy tegyék ugyanezt.

Mit szeret a munkájában?

Szeretem, hogy profi közegben dolgozom, ahol mindenki ismeri a játékszabályokat. Ha egy uniós intézmény nincs teljes mértékben tisztában valamilyen szabállyal, értelmes párbeszédet tudunk folytatni. Azért is szeretem a munkám, mert 27 uniós ország és a tagjelölt országok polgáraival kerülhetek kapcsolatba. Szeretek a polgárokért dolgozni.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
OMBUDSMAN