Hétfőn foglal állást a Fidesz-frakció az eva sorsáról

2011.11. 4. MTI

Hétfői ülésén foglal állást a Fidesz parlamenti frakciója az adótörvényekhez benyújtott összes módosító javaslatról, így azokról is, amelyek az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát érintik - közölte a kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya pénteken.

Az MTI megkeresésére megerősítették, hogy a frakció állásfoglalását eljuttatják a kormánynak, amely várhatóan november 10-én, csütörtökön állítja össze az általa támogatott módosító indítványokról szóló előterjesztését.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kormánypárti frakció többsége a kormány ellen szavaz az eva sorsa ügyében, azt válaszolta: a Fidesz egy nyitott párt, "bármi elképzelhető", meg kell fontolni az érveket és az ellenérveket. "Az értékekben, a célokban egyezség van: szeretnénk egy nagyon egyszerű adórendszert, és nyilván az evának voltak előnyei, de azt is látjuk, hogy ha maga az egész adórendszer egyszerűsödik, és eléri ezt a célt, akkor felvetődnek az evával szemben bizonyos kérdések" - fogalmazott a szóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön azt közölte, a kabinet támogatja az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van.

Ezzel szemben az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén az eva megszüntetését célzó, az adótörvényekhez benyújtott, a fideszes Koszorús László jegyezte módosító javaslat ellen szavazott. Azt azonban támogatták a testület tagjai, hogy az eva kulcsa 30-ról 35 százalékra emelkedjen.

Szerdán a Fidesz frakcióvezetője is azt mondta, hogy szerinte meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót. Lázár János hozzátette azonban, hogy az eva sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
KORMÁNYZAT
EVA