Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2011. november 3-i ülésén számolt be a Kína és Magyarország közötti együttműködés utóbbi egy évben született eredményeiről.

Magyarországnak új utakat kell keresnie ahhoz, hogy elérje hosszú távú stratégiai gazdasági céljait, ezért Kína, Oroszország és Ukrajna felé nyit – emelte ki a szakbizottság előtt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Hazánknak meghatározó stabilitási és növekedési kihívás, hogy minél gyorsabban és intenzívebben bővítse a gazdasági, pénzügyi és technológiai kapcsolatait Kínával. A kínai tőkéért folytatott versenyben azok az országok vannak előnyben, amelyek szoros politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítésével és kedvező gazdasági-jogi feltételek kialakításával teszik vonzóvá országukat a kínai tőke és beruházások számára – tette hozzá a tárcavezető. A jelenkornak és a jövő nemzedéknek is jól felfogott érdeke, hogy Kína hosszú távon hazánk stratégiai partnere maradjon. A Kormány célja, hogy a kínai-magyar kétoldalú együttműködést konkrét befektetésekké, új munkahelyeket teremtő üzleti együttműködésekké formálja – jelezte Fellegi Tamás.

Az együttműködés legperspektivikusabb területei a közlekedési infrastruktúra, a légi közlekedés, a logisztika, az energetika és megújuló energiák, valamint a vízgazdálkodás, víztisztítás. Ez utóbbi területen kiemelt érdeklődés tapasztalható a kínai fél részéről, és hazánk a legkorszerűbb megoldásokat tudja kínálni távol-keleti partnere számára – hangsúlyozta a bizottsági ülésen a miniszter. További fontos területek a turizmus, az elektronika és az építőipar, az élelmiszeripar, valamint a vegyipar és a bányászat. 2015-ig a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom megduplázása a cél, amit Kína a gazdasági válság ellenére reálisnak tart – hangsúlyozta a kormánybiztosi feladatokat is ellátó tárcavezető.

A finomhangolás szakaszába érkezett a magyar-kínai pénzügyi együttműködés, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy minél több lábon álljunk Magyarország finanszírozásban és növeljük hazánk pénzügyi mozgásterét. Fellegi Tamás novemberben egy hivatalos magyar delegáció vezetőjeként ismét Kínába látogat, ahol bankvezetőkkel és más partnerekkel folytat tárgyalásokat a kötvényvásárlással kapcsolatos politikai döntések megvalósításáról. A miniszter és kísérői emellett megbeszéléseket folytatnak majd főként infrastrukturális, vízgazdálkodási beruházások finanszírozásáról is kínai vállalatok és városok vezetőinek bevonásával.