Halasztódhat a döntés Montenegró EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről

2011.11. 7. MTI

Jövő nyárra tolódhat el a döntés Brüsszelben Montenegró európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

Pénteki brüsszeli sajtóhírek szerint több EU-tagország azon a véleményen van, hogy meg kellene várni, amíg tisztábban lehet látni a közelmúltban elfogadott reformok megvalósulását a gyakorlatban.

Montenegró tavaly óta tagjelölt az unióban, az Európai Bizottság pedig legutóbbi - októberben kiadott - országértékelésében javaslatot tett arra, hogy az EU-tagállamok kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat a volt jugoszláv köztársasággal. Stefan Füle bővítési biztos a jelentésben úgy fogalmazott, hogy az ország "összességében kielégítő" eredményeket ért el a reformfolyamatban, illetve a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban.

Az EU-bővítéssel kapcsolatos javaslatokról az uniós tagországok elvben már az évzáró - decemberi - állam- és kormányfői találkozón döntést hozhatnak. Diplomáciai forrásokból kiszivárgott hírek szerint azonban egyes nagy tagállamok azon a véleményen vannak, hogy fél év múlva az EU tisztább képpel rendelkezhet a reformok végrehajtásának állásáról.

Országjelentésében a brüsszeli bizottság is utalt arra, hogy Montenegrónak a szervezett bűnözés elleni fellépés és diszkriminációmentesség biztosításának terén még további jelentős erőfeszítéseket kell tennie. A bizottság októberben sok olyan szabályozási területet is felsorolt, ahol Podgoricának pótolnia kell az uniós joganyag átvételét is.

Montenegró az unióval már 2007 októberében aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást, amely azonban csak jóval később, tavaly májusban lépett életbe. A volt jugoszláv tagköztársaság 2008 decemberében beadta EU-csatlakozási kérelmét, egy évvel később pedig elérte, hogy állampolgárai vízum nélkül utazhassanak be a schengeni övezetbe.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ