Sikeresnek értékelte a héten megtartott G20-as csúcstalálkozót Kína, mely a kínai-európai kapcsolatok fejlődését is eredményezte.

Termékeny és kiegyensúlyozott eredményeket hozott a világ 19 legfejlettebb gazdaságú, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-ak héten Cannes-ban megtartott csúcstalálkozója – értékelte az eseményt a pekingi külügyminisztérium. A tárca honlapján a hétvégén publikált közlemény Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminisztert idézi, aki úgy fogalmaz: Európának megvan a tudása és képessége, hogy a szuverén adósságválságot megoldja, Kína pedig támogatja a gondok megoldására és a gazdaság talpra állítására irányuló európai törekvéseket.

A találkozó hozzájárult a kínai-európai kapcsolatok fejlődéséhez, s azt is bizonyította, Kína aktívan támogatja a világgazdasági növekedés fellendítését és a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját – hangsúlyozza a közlemény. A Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfőt európai útján kísérő delegáció szóvivője, Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) szintén pozitív, kiegyensúlyozott eredményekről számolt be szombaton a Hszinhua (Xinhua) hírügynökségnek. A szóvivő a Cannes-ban kiadott deklarációt, kommünikét és akciótervet nevezte a csúcs eredményeit megalapozó legfontosabb dokumentumoknak. Ma Csao-hszü ezenkívül a feltörekvő országok komoly és konstruktív globális szerepét hangsúlyozta, s a világgazdaság stabilitásához és talpra állásához való hozzájárulásukat méltatta. Felemelkedésüket Ma az elmúlt időszak “nagy előrelépésének” és a “világgazdasági rend történelmi változásának” nevezte.