Újabb három évre szóló kulturális együttműködési megállapodást írt alá ma Magyarország Horvátországgal, amellyel tovább élénkülnek a kulturális kapcsolatok a két ország között. A megállapodás aláírását követően Szőcs Géza és Nina Obuljen délután megnyitja a Horvát szellemi kulturális örökség az UNESCO-listákon című kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár horvát partnerével, Nina Obuljennel 2011. november 7-én Budapesten. A megállapodás célja az érintett területek intézményeinek, szakembereinek együttgondolkodása a közös európai kultúra továbbfejlesztése, illetve a két ország területén élő horvát és magyar kisebbségek jogainak biztosítása, kulturális és történelmi örökségük védelme, alkotó tevékenységük elősegítése érdekében.

Horvátországgal egy 1994-ben aláírt egyezmény szabályozza a kétoldalú kapcsolatokat a kultúra, az oktatás és a tudományos élet területén. A megállapodásban foglaltak végrehajtására a felek háromévente felülvizsgálják és meghatározzák az adott időszakra vonatkozó konkrét irányokat, feladatokat.

A kultuszminiszterek által most aláírt és 2014 év végéig hatályos munkaterv új eleme a film és az audiovizuális művészet terén történő együttműködés, amely magában foglalja a mozgóképoktatást, a szakembercserét és a koprodukciós filmek gyártását. Szintén újdonság, hogy a felek konkrét javaslatokat tesznek a kortárs képző- és iparművészeti, formatervezési és fotókiállítások cseréjét illetően. A két ország együttműködik a kulturális örökség digitalizálásában és megőrzésében. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum ezért felveszi a kapcsolatot a horvát társszervekkel, így közös erőfeszítéssel biztosítható a 800 éves történelmi együttélés során keletkezett kulturális örökség hosszú távú megőrzése és az, hogy az így összegyűjtött kultúrkincs bárki számára elérhető legyen a közös európai digitális adatbázison, az Europeanán keresztül.