A Kormány múlt heti ülésén döntött az új típusú megye koncepciójáról, a térségi és a megyei területfejlesztési, fejlesztéspolitikai feladatok átalakításáról. A területi tervezés teljes mértékben a megyei önkormányzatok feladata lesz a jövőben.

Magyarország megújításához elengedhetetlen a fejlesztéspolitikán belül a térségi és a megyei területfejlesztés teljes újjászervezése. E folyamat eredményeképpen egy hatékonyan működő rendszert kell létrehozni, amelynek köszönhetően érzékelhetően javul az ország versenyképessége és a rendelkezésre álló fejlesztési források a lehető legteljesebb mértékben hasznosulnak. A megújuló fejlesztéspolitika egyik legfontosabb eszköze az átfogó programalapú stratégiai tervezés, mert ezáltal helyezhetők ki a források a legeredményesebben és a leggyorsabban az egyes térségekbe.

A területi tervezés a Kormány döntése alapján teljes mértékben a megyei önkormányzatok feladata lesz, hiszen e szervezetek tudnak megalapozott stratégiát alkotni a saját térségükben, amellyel elkerülhető, hogy a korábbi évekre jellemző módon ötletszerű fejlesztések valósulhassanak meg. A jövőben a megyei önkormányzatok a területi fejlesztések főszereplőivé válnak.

A megyei önkormányzat az elkészített megyei területi terv alapján projektgazdákat kutat fel és segíti azokat mind a tervezésben, mind a projektmegvalósításban. Kiemelkedő koordinációs szerepet visz a térségben zajló fejlesztési projektekkel kapcsolatban, ezek végrehajtását nyomon követi és értékeli.

A közelgő 2014-2020-as tervezési időszak előkészítése keretében szükségessé vált a hazai tervezési környezet újragondolása, egyszerűsítése, összhangban a kohéziós politika uniós szinten zajló megújításával. Az elfogadott koncepció nemcsak a jelenleg rendelkezésre álló források leghatékonyabb hasznosítását célozza, hanem megfelel a következő programozási ciklus stratégiai megalapozása által támasztott igényeknek is.