Romák diszkriminálása miatt pénzbírsággal sújtott egy edzőtermet működtető céget az FB

2011.11. 9. MTI

Kétszázezer forintos pénzbírságot szabott ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett jogerős ítéletében azért, mert egy szerencsi edzőterembe roma származása miatt nem engedtek be két fiatalembert.

A két éve történt eset miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 2010 májusában 200 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta az edzőterem üzemeltetőjét, aki bírósághoz fordult a döntés miatt. Az FB ebben a közigazgatási perben kedden elutasította a keresetet, és hatályában fenntartotta az EBH határozatát, amely szerint megsértették az egyenlő bánásmód követelményét, közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak, amikor származásuk miatt nem engedték a roma fiatalembereknek, hogy használják a fitnesztermet.

A felperes az eljárás során többek között azzal védekezett, hogy a kisvárosban évek óta baráti alapon, ismerősök számára működik az edzőterem, amelynek roma látogatói is vannak, de csak a tagok ajánlásával lehet oda bejutni. A felperesek jogi képviselője az MTI-nek a határozathirdetés után elmondta: megfontolják, hogy az ügyben felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
KÖZIGAZGATÁS
POLGÁRI ELJÁRÁSJOG
POLGÁRI JOG