A mentelmi bizottsághoz fordul a számvevőszéki bizottság a jegybankelnök korábbi cégének eladása miatt

2011.11. 9. MTI

Az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordul a számvevőszéki és költségvetési bizottság, kérve, hogy a testület tekintsen be Simor András jegybankelnöknek a házelnökhöz eljuttatott, a ciprusi off-shore cége eladásáról szóló adásvételi szerződésbe, majd adjon tájékoztatást, megtörtént-e az adásvétel.

A javaslatot a bizottság szerdai ülésén Szijjártó Péter és Dancsó József fideszes képviselő tette; a testület döntő többsége támogatta az indítványt, a szocialisták nem szavaztak. A döntés értelmében a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke, Nyikos László (Jobbik) levélben fordul a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsághoz.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke a javaslat indoklásakor elmondta: bár a bizottság október 18-án azt kérte, hogy Simor András október 30-ig küldje be a testületnek azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette, ez a mai napig nem történt meg.

Emlékeztetett, hogy Simor András off-shore cégének adásvételi szerződését elküldte a házelnöknek, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.

Szijjártó Péter szerint a helyzet méltatlan és tarthatatlan, sem a jegybank, sem a jegybankelnök nem titkolózhat. Talán a mentelmi bizottságon keresztül a magyar nyilvánosság választ kaphat arra a kérdésre, vajon Simor András eladta-e a ciprusi céget - mondta.

Kifejtette: azt gondolták, jegybankelnöknek lenni azt is jelenti, hogy az elnök nem "sértődik meg, nem háborodik fel", ha ilyen kérdéseket kap. Mint mondta, a magyar pénzügyi stabilitás egyik személyes megtestesítőjeként a funkciót elvállónak kötelessége az ilyen jellegű tisztázó kérdésekre válaszolnia.

Dancsó József úgy vélekedett, hogy Simor Andrástól "ingerült" választ kaptak, amikor egy évek óta "lebegő" kérdésre keresik a választ, arra, hogy az eladás jogszerű volt-e. Hozzátette: az, hogy a jegybankelnök nem tisztázza, eladta-e a céget, nem szolgálja sem az elnök, sem a jegybank, sem a monetáris politika hitelességét. A fideszes politikus szerint a jegybankelnöknek segítenie kellene a parlamenti képviselők munkáját, nem hátráltatni, de Simor András semmibe veszi a parlament ellenőrző szerepét.

Ha a mentelmi bizottság betekintene a jegybankelnök által a házelnöknek elküldött dokumentumokba, akkor valamit tisztulna az a homály, amelyet Simor András idézett elő - közölte.

Tukacs István (MSZP) azt javasolta az ellenzéki képviselőknek, hogy ne szóljanak hozzá a vitához, mert megint a költségvetés tárgyalásakor "simoroznának", ez pedig elterelő hadművelet a Fidesz részéről.

Babák Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy a jegybank és elnöke nem érti saját helyét, szerepét, csak a függetlenséget hangsúlyozza túl. Azt kérdezte: vajon milyen üzenete van annak, ha a Magyar Nemzeti bank elnöke "durván adóelkerülő, szebben adóoptimalizáló"?

Rozgonyi Ernő (Jobbik) örömmel fogadta, hogy a számvevőszéki bizottság, mint szakbizottság nem kíván a kérdéssel tovább foglalkozni, hanem ezt tovább adja. De - fűzte hozzá - azzal egyetért, hogy a kérdést tisztázni kell.

Molnár Oszkár (független) egyetértett azzal, hogy tisztázni kell az ügyet, és azzal is, hogy nem a szerdai ülésen, nem a költségvetési bizottságnak kell megtárgyalnia.

Simor András nem volt jelen az ülésen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya múlt hétfőn közölte az MTI-vel: Simor András elnök a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat megküldte Kövér László házelnöknek.

Simor András arra hívta fel Kövér László figyelmét, hogy leveléhez csatolja az említett cég értékesítésével összefüggő dokumentumokat, arra az esetre, ha vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a házelnökhöz eljárási kérelem érkezne. Simor András arra is felhívta a figyelmet, hogy leveléhez csatolt dokumentumok törvény által védett adatokat tartalmaznak, így erre tekintettel kéri a házelnököt, hogy az adatkezelés során ezek védelméről szíveskedjen gondoskodni. Az MNB elnöke közli azt is, hogy a levéllel együtt megküldött dokumentumokba a költségvetési bizottság tagjai - titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett - betekinthetnek a jegybank titkárságán.

A jegybankelnök azt is hangsúlyozta, hogy a cég értékesítésével összefüggő valamennyi adófizetési kötelezettségének eleget tett a hatályos törvények előírásai szerint, azonban ennek dokumentumai az adózás rendjéről szóló törvény alapján adótitoknak minősülnek, így ezeket nem csatolja leveléhez.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR