Rehn: nem szűnik meg a magyarokkal szembeni deficiteljárás

2011.11.11. BruxInfo

Az idei pozitív egyenleg és a jövő évre prognosztizált GDP-arányosan 3 százaléknál alacsonyabb várható hiány ellenére sem ajánlja egyelőre a túlzott deficiteljárás leállítását Magyarországgal szemben az Európai Bizottság – jelentette ki csütörtökön a Bruxinfo kérdésére válaszolva Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.

Hiába a hiánycél határidőre történő teljesítése és a a tavaszi állapothoz képest jóval kedvezőbb jövő évi deficitprognózis, az Európai Bizottság egyelőre mégsem kívánja javasolni a túlzott államháztartási hiány miatt 2004-óta tartó eljárás leállítását Magyarországgal szemben. Ezt Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa közölte a BruxInfo kérdésére válaszolva, amikor csütörtökön bemutatta a 2011 és 2013 közötti időszakra vonatkozó gazdasági előrejelzéseket.

A biztos hangsúlyozta, hogy azért nem lát okot a deficiteljárás megszüntetésére, mert a jelenleg ismert adatok és kilátások szerint Magyarország 2013-ban újra a tilos zónába kerülhet, amikor Brüsszel előrejelzése szerint a hiány elérheti a 3,7 százalékos szintet, ami 0,7 százalékkal haladja meg a referenciaértéket.

Rehn szerint ezért a magyar hiánylefaragást nem lehet fenntarthatónak és tartósnak minősíteni, ezért a Bizottságnak nem áll módjában a magas hiány miatt nyolc éve folyamatban lévő eljárás megszüntetése. Egyértelművé tette, hogy ennek az lesz a feltétele, hogy Magyarország világos, határozott és kihatásait tekintve állandó érvényű intézkedéseket hozzon jövőre is, mielőtt lezárnák a procedúrát.

Rehn a BruxInfo kérdésére elismerte, hogy Magyarország idén plusz 3,6 százalékos költségvetési egyenleget produkál majd a Bizottság legfrissebb becslései szerint, ám ez szerinte kizárólag a kötelező magánnyugdíjpénztár-rendszer felszámolásának a következménye és mint ilyen egyszeri, nem pedig strukturális intézkedésnek tekinthető.

A biztos világossá tette, hogy ezt az értékelést már áthatotta a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag közelgő, december közepére várt hatályba lépése, ami még szélesebb jogköröket ad a Bizottságnak a tagállamok közpénzügyeinek ellenőrzésében és a vállalások számonkérésében.

Rehn bejelentette, hogy ezt alátámasztandó a keddi pénzügyminiszteri tanácsülésen részletesebben is foglalkozott azokkal az országokkal, köztük Magyarországgal, amelyek számára 2011 a határidő a megengedettnél magasabb költségvetési hiány felszámolására. A biztos ezért levelet is ír az érintett öt országnak, Belgiumnak, Ciprusnak, Magyarországnak, Máltának és Lengyelországnak emlékeztetve őket arra, hogy december közepéig legkésőbb olyan büdzsét kell elfogadniuk, amelyek a célt alátámasztó „megfelelő és állandó fiskális intézkedéseket” tartalmaznak.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ