Megszüntették a nyomozást a PTE felnőttképzési karán

2011.11.11.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) felnőttképzési karát érintő ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, erről hivatalos levélben értesítették az intézmény rektorát - közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

A PTE közleményében az áll: az ügyészség még 2010 májusában, egy névtelen feljelentés alapján rendelte el a nyomozást, amelyet 17 hónap után zártak le. A vizsgálat a kar 2007 és 2010 közötti gazdasági működését vizsgálta, és nem találta megalapozottnak a névtelen feljelentő vádjait - tette hozzá a rendőrség tájékoztatása alapján az intézmény. Mint írták, az elmúlt másfél évben a méltatlan vádak miatti negatív megítélés a felnőttképzési karon egyaránt kihatott szakmai és emberi kapcsolataikra, és hálásak valamennyi munkatársnak, hallgatónak és partnerüknek, hogy a nehéz időszakban kitartottak a kar mellett. Az eljárást az ügyészség azt követően rendelte el, hogy valaki feljelentést tett: állítása szerint a karon visszaélések, fiktív számlaadások történtek. A rendőrség a nyomozással összefüggésben 2010 májusában házkutatást tartott az egyetemen.

A gazdasági nyomozók akkor bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008-2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját. Imhof Gábor, az egyetem akkori gazdasági főigazgatója az intézkedést sérelmezve az MTI-nek azt mondta: a bűnügyi zár hónapokig is eltarthat, az irattárat csak bejelentést követően, rendőr jelenlétében lehet kinyitni. Gábriel Róbert rektor ugyanaznap az MTI-nek megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a házkutatásról nem a rendőrségtől vagy az ügyészségtől, hanem "folyosói pletykákból" értesült.

A kar iratai egészen a közelmúltig bűnügyi zár alatt voltak.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
BŰNÜLDÖZÉS
RENDŐRSÉG