Megérkezett a költségvetési bizottság levele Simor András ügyében a mentelmi bizottsághoz

2011.11.11. MTI

Megérkezett az Országgyűlés mentelmi bizottságához az a levél, amelyet a számvevőszéki és költségvetési bizottság írt a Simor András jegybankelnök ciprusi offshore cégének eladásáról szóló, a házelnöknek eljuttatott szerződés ügyében - mondta el Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke pénteken az MTI-nek.

Rubovszky György jelezte, hogy a tervek szerint november 22-én tárgyal majd róla a bizottság.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdán döntött úgy, hogy az ügyben a mentelmi bizottsághoz fordul, kérve, hogy a testület tekintsen be Simor András jegybankelnöknek a házelnökhöz eljuttatott, a ciprusi offshore cége eladásáról szóló szerződésbe, majd adjon tájékoztatást, megtörtént-e az adásvétel. Az erről szóló javaslatot a bizottság szerdai ülésén Szijjártó Péter és Dancsó József fideszes képviselő tette; a testület döntő többsége támogatta az indítványt, a szocialisták nem szavaztak.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke a javaslat indoklásakor elmondta: bár a bizottság október 18-án azt kérte, hogy Simor András október 30-ig küldje be a testületnek azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette, ez a mai napig nem történt meg. Emlékeztetett, hogy Simor András offshore cégének adásvételi szerződését elküldte a házelnöknek, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.

Szijjártó Péter szerint a helyzet méltatlan és tarthatatlan, sem a jegybank, sem a jegybankelnök nem titkolózhat. Talán a mentelmi bizottságon keresztül a magyar nyilvánosság választ kaphat arra a kérdésre, vajon Simor András eladta-e a ciprusi céget - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya múlt hétfőn közölte az MTI-vel: Simor András elnök a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat megküldte Kövér László házelnöknek.

Simor András arra hívta fel Kövér László figyelmét, hogy leveléhez csatolja az említett cég értékesítésével összefüggő dokumentumokat, arra az esetre, ha vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a házelnökhöz eljárási kérelem érkezne. Simor András arra is felhívta a figyelmet, hogy leveléhez csatolt dokumentumok törvény által védett adatokat tartalmaznak, így erre tekintettel kéri a házelnököt, hogy az adatkezelés során ezek védelméről szíveskedjen gondoskodni. Az MNB elnöke közli azt is, hogy a levéllel együtt megküldött dokumentumokba a költségvetési bizottság tagjai - titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett - betekinthetnek a jegybank titkárságán. A jegybankelnök azt is hangsúlyozta, hogy a cég értékesítésével összefüggő valamennyi adófizetési kötelezettségének eleget tett a hatályos törvények előírásai szerint, azonban ennek dokumentumai az adózás rendjéről szóló törvény alapján adótitoknak minősülnek, így ezeket nem csatolja leveléhez.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
ORSZÁGHÁZ
PÉNZÜGYI SZEKTOR