A megyei önkormányzati intézmények átvételéről, az Ab hatásköréről és az eváról dönt ma a Ház

2011.11.14. MTI

A megyei önkormányzati vagyon és a megyei fenntartású intézmények államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről dönt ma az Országgyűlés. Az előzetes napirend szerint a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetéséről is szavaznak a képviselők. Emellett véglegessé válhat, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció csak fél év múlva alakíthat parlamenti frakciót.

A képviselők - a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után - először az állatvédelmi törvény módosításáról szavaznak, ez a többi között ebadó bevezetését tenné lehetővé az önkormányzatoknak.

Dönt a parlament arról a fideszes javaslatról is, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

Voksolnak arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeit. Cserébe az állam átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

A büntető tárgyú törvénymódosítások elfogadásával egyebek mellett azt rögzítheti a Ház, hogy a jogerősen elítéltek nem kaphatnak pénzt a médiának adott nyilatkozataikért. Emellett kimondanák, hogy a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek dolgoznia kell.

Szintén zárószavazás lesz az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez igazító sarkalatos törvényről. Az akkor folyamatban lévő Ab-eljárások megszűnnek, feltéve, hogy a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kérte.

Az előzetes napirend szerint ma határoz a Ház a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az eva sorsáról is. A kormány az adónem megszüntetését javasolja, míg a Fidesz szóvivője pénteken azt mondta: még folynak a viták, de hétfőn eldől, hogy lesz-e eva vagy sem.

Ugyancsak szavaz - az érintett képviselők kérésére - az Országgyűlés az alkotmányügyi bizottság egy héttel ezelőtti állásfoglalásáról, amelynek értelmében az MSZP-ből távozó tíz képviselő csak fél év elteltével alakíthatja meg a Demokratikus Koalíció frakcióját. Ez - tehát, hogy Gyurcsány Ferencék addig függetlenként dolgozhatnak - a plénum határozatával válhat véglegessé.

Az ülésnap végén általános vita lesz a sporttörvény módosításáról, majd részletes viták következnek: megvitatják a polgárőrtörvényhez, a szakképzési hozzájárulásról szóló tervezethez, valamint a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokhoz érkezett módosító javaslatokat.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ÖNKORMÁNYZATOK
ADÓZÁS
EVA