További uniós szankciók készülnek Szíria ellen, Iránról is vitáznak

2011.11.14. MTI

Az ellenzéki tiltakozásokat továbbra is brutálisan elnyomó szíriai rezsim jobb belátásra térítése érdekében újabb szankciós intézkedéseket dolgoztak ki hétfő reggel az EU-országok diplomáciai képviselői, és javaslataikat a nap folyamán megvitatják a Brüsszelben ülésező külügyminiszterek - közölték uniós források.

Egyes, hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint 18 újabb szíriai személyt - főleg magas rangú katonákat - vennének fel a vízumtilalommal és európai vagyonzárlattal sújtott egyének listájára. Emellett állítólag megtiltanák, hogy az Európai Beruházási Bank további hitelt nyújtson Szíriának. Ez az európai pénzintézet 1978 és 2010 között több mint 1,7 milliárd euró kölcsönt folyósított Szíriának. Az összeg mintegy felét az energiaszektorban használták fel.

Jelenleg 59 természetes személy és 19 jogi személy található az EU szíriai feketelistáján, köztük a Szíriai Kereskedelmi Bank.

Az ENSZ adatai szerint már több mint 3500 belső tiltakozót ölt meg a szíriai hadsereg, illetve karhatalom. A hétfői brüsszeli tanácskozásra érkező külügyminiszterek közül többen - miként előzőleg már az EU vezetői is - külön üdvözölték azt, hogy az Arab Liga a hét végén felfüggesztette Szíria tagságát.

Uniós illetékesek úgy tudják - és ez a hétfő reggeli miniszteri nyilatkozatokban is elhangzott -, hogy a damaszkuszi rezsim már súlyos pénzhiánnyal küzd, erősen érzi saját bőrén az eddig bevezetett európai korlátozások, főként a szíriai olajra és olajtermékekre kimondott vásárlási tilalom negatív hatását.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője újságírók előtt hangsúlyozta: Szíria helyzete korántsem azonos Líbiáéval. Líbia esetében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felhatalmazást adott a civil lakosság katonai erővel való oltalmazására is. Szíria ügyében Oroszország és Kína megakadályozta a határozott fellépést előíró BT-határozat meghozatalát, ami - mondta az érkezésekor ugyancsak nyilatkozó William Hague brit külügyminiszter - súlyos hiba volt Moszkva, illetve Peking részéről.

Az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán - amelyen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli - napirenden szerepel az iráni nukleáris program kérdése is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a múlt héten olyan jelentést tett közzé, amely szerint e program nem volt mentes - és most sem biztos, hogy mentes - a katonai célkitűzésektől, az atomfegyver megszerzésére való törekvéstől. Teherán ezt vehemensen tagadja. Az uniós miniszterek most véleményt cserélnek az Iránnal szembeni eddigi szankciók megszigorításának lehetőségéről, de értesülések szerint konkrét intézkedési tervet erre nézve egyelőre nem dolgoztak ki szakértői szinten.

Hague elvben az Irán elleni katonai fellépés eshetőségét sem zárta ki, de hangsúlyozta, hogy erről nincs szó a mostani értekezleten.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
KÜLFÖLDI PARLAMENTEK