Az európai ügyek bizottsága támogatja a kormány tárgyalási pozícióját a befektető-kártalanításról

2011.11.14. MTI

Az illetékes bizottság támogatja a magyar kormány tárgyalási pozícióját a befektető-kártalanítási rendszerről szóló európai uniós irányelv tekintetében - nyilatkozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn az MTI-nek azt követően, hogy az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága zárt ülésen tárgyalta a témát.

Cséfalvay Zoltán elmondta: az Európai Unió 1997-ben fogadta el a befektető-kártalanítási rendszerekről szóló irányelvet, amelynek felülvizsgálata 2010-ben kezdődött, és érinti a belga, a magyar és most a lengyel elnökségi munkát.

Az államtitkár szerint hamarosan elindulhat a tárgyalás az irányelv módosításáról az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács között.

A jelenleg hatályos irányelv 20 ezer euróban minimalizálja befektetőnként a kártalanítási összeget, az Európai Bizottság ennek emelését javasolja, kompromisszumok alapján minimum 30 ezer euró és maximum 100 ezer euró között sávot határoznának meg a befektetői kártalanításra - tette hozzá az államtitkár.

Magyarországon jelenleg 20 ezer euró a kártalanítási összeghatár, a lakossági átlagbefektetések értéke 25 ezer euró körül van, ezért a kompromisszumos uniós javaslatban szereplő irányelvi összeg a megkívánt minimális emeléssel támogatandó, és elégséges lépésnek tekinthető - mondta Cséfalvay Zoltán.

Hörcsik Richárd, az Európai Ügyek Bizottságának elnöke a ülést követően MTI-nek hangsúlyozta, hogy az európai uniós irányelv módosítására szóló javaslat a csalások, az adminisztratív visszaélések és működési hibák kockázata ellen védené a befektetőket.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
PÉNZÜGYI JOG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR