A gazdasági bizottság szavazott az adótörvények kapcsolódó módosító javaslatairól

2011.11.14. MTI

A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot - egyebek mellett ezeket a kapcsolódó módosító javaslatokat is elfogadta a parlament gazdasági bizottsága hétfői ülésén.

Kiegészítésként került be a tb-törvénybe az a szabály, hogy az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Mindkét járulék alapja a minimálbér.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény úgy módosul, hogy az állami gépjárművekre nem kell kgfb szerződést kötni. Létrejön egy szervezet, amely az állami gépjárművek által okozott kárügyeket intézi.

Változik az egészségbiztosítási- valamint a munkaerő-piaci járulék megoszlása: az egészségbiztosítási alap 78,26 százalék helyett 82,4 százalékot kap, a maradék lesz a Nemzeti Foglalkoztatási Alapé.

Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az ilyen cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást.

Rogán Antal (Fidesz) javaslata alapján - különösen a legjobb, 11-esnél magasabb környezetvédelmi osztályú járművek esetén - jelentősen csökken a regisztrációs adó. Például az 1.101-1.400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines, vagy az 1.301-1.400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
ORSZÁGHÁZ
ÖNKORMÁNYZATOK
ADÓZÁS
EGÉSZSÉGÜGY
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS