50-70 módosító javaslatot adhat be a Fidesz a köznevelési törvénytervezethez

2011.11.15. MTI

Előreláthatóan mintegy 50-70 módosító javaslatot adhat be a Fidesz parlamenti frakciója a nemzeti köznevelési törvénytervezethez a kedden kezdődő és jövő héten befejeződő parlamenti vita során - jelentette be Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási tudományos és kutatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke kedden az m1 Ma reggel című műsorában.

"Bízom benne, hogy olyanná formálható majd (...) ez a törvény, amely valamennyiünknek megfelel. A legfontosabb kérdéseket felveti a beterjesztett törvénytervezet, nem úgy, ahogy én ezt ideálisnak vagy jónak látnám, de erre való a vita. Ne adjuk fel, hogy lehet egy majdhogynem tökéletes törvényt elfogadni" - jegyezte meg.

Véleménye szerint tökéletesíteni kellene a törvénytervezetben többek között az iskolafenntartás kérdését, amihez "hozzá kell nyúlni", de "nem úgy, ahogy ezt a tervezet most tartalmazza (...), mert nagyon különbözőek az iskolákat fenntartó önkormányzatok". Mint mondta, a "vergődő" önkormányzatoktól valóban jó, ha az állam átveszi az iskolafenntartás felelősségét, de vannak olyan nagy önkormányzatok, amelyek "példásan" oldották meg ezt a feladatot.

Pokorni Zoltán jobbnak látta volna azt a megoldást, hogy csak azoktól az önkormányzatoktól vegyék el iskoláikat, amelyek "nem bírnak el vele"; el tudja azonban fogadni a visszaszerződést is, ha az jól látható folyamat lesz. Jelenleg összesen 980 milliárd forintba kerül a közoktatás, és meglátása szerint "nem lehet homályban hagyni", hogy ebből "450-460 milliárd hogyan érkezik az iskolákhoz".

Kitért arra: előfordulhat, hogy az államosítás során az állam több forrást von el majd egyes önkormányzatoktól, mint amennyit addig azok iskoláikra költöttek, mert a cél az esélyek kiegyenlítése a gazdagabb és a szegényebb települések iskolái között.

Az egésznapos iskolával kapcsolatban azt a félelmét juttatta kifejezésre, hogy "a törvénytervezet mostani betűjében csak egy napközi van", pedig szükség van rá, mert most Magyarországon "aránylag kevés időt finanszírozunk közpénzből gyerekeink számára". Hozzátette: ha az egésznapos iskola rendszere mögött nincs pénz, munka, teljesítmény, idő, energia, akkor "nem tudjuk (...) felépíteni".

Meglátása szerint 4-5 év alatt lehet odáig eljutni, hogy az iskolák "40-50-60 százalékában meghatározó lesz" az egésznapos iskola, azonban "egyik napról a másikra mind a nyolc évfolyamon előírni nem lehet".

Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: ha ezeken a stratégiai pontokon nem változik a törvénytervezet, akkor "nem tudja jó szívvel támogatni".

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
OKTATÁSÜGY