Újabb 12 szervezettel kötött stratégiai megállapodást a KIM

2011.11.15. MTI

Újabb 12 szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a jogszabály-előkészítés hatékonysága érdekében.

A keddi aláírási ünnepségen, az Országházban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, tárcavezető azt mondta: bízik abban, hogy a megállapodások erősítik majd a szervezetek bizalmát egy olyan államban, amely "valóban nyitott az egyeztetésre, amely nem gondolja magát tévedhetetlennek, amely nem hiszi azt, hogy csak erőből, csak paranccsal lehet bizonyos intézkedéseket bevezetni". Ugyanígy reméli a kormányzat bizalmának erősödését a társadalmi partnerek iránt, abban, hogy a folyamatos, szakmai párbeszéd hozzáadott értéket jelent egyes jogszabályokhoz.

Hangsúlyozta, egy stratégiai együttműködés csak akkor jöhet létre és maradhat életben, ha az aláíró felek jó szándékkal közelítenek egymáshoz. Tudni lehet persze - folytatta -, hogy a jövőben is lesznek problémák, hiszen részben eltérő érdekeket képviselnek, részben pedig sokszor nincs idő elegendő egyeztetésre, de "még ha tévedünk is, még ha félresiklanak is a dolgok, azt a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk egyenesbe hozni".

Az aláírók között van a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Joint Venture Szövetség, a Civil Összefogás Fórum, az Országos Szövetkezeti Tanács, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Egyesülete, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Magyar Versenyjogi Egyesület, a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete, valamint a Magyar Bírói Egyesület, amellyel már korábban aláírták a megállapodást.

A stratégiai partnerségi megállapodások célja társadalmi szervezetek bevonása a miniszter feladatkörébe tartozó jogszabályok előkészítésébe annak érdekében, hogy jobb minőségű, végrehajtható és az életviszonyoknak megfelelő jogszabályok szülessenek - tudatta a KIM, emlékeztetve, hogy a tárca korábban már kötött ilyen megállapodást az Amerikai Kereskedelmi Kamarával, a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezetekkel, valamint az országos kisebbségi önkormányzatokkal.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT