Finnország visszavonta vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban

2011.11.15. MTI

Finnország visszavonta vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, és ezzel Hollandia maradt az egyetlen ország, amely blokkolja a két délkelet-európai állam belépését a határellenőrzés-mentes övezetbe - adta hírül Teodor Baconschi román külügyminiszterre hivatkozva az EUobserver című brüsszeli hírportál.

"A helsinki kormány pénteken úgy határozott, hogy támogatja Románia és Bulgária két lépésben történő jövő évi belépését - első körben a légi és a tengeri határok megnyitását márciusban, majd a szárazföldi határok megnyitását júliusban" - közölte Baconschi.

Eközben Alexander Stubb EU-ügyekért felelős finn miniszter Helsinkiben megerősítette, hogy kormánya változtatott az álláspontján, s elfogadta a többi schengeni tagállam által támogatott kétlépcsős megoldást.

Baconschi kifejtette: jóllehet nem "táplál illúziókat" azzal kapcsolatban, hogy Hollandia az év végéig meggondolja magát, ám a finn fordulat fontos előrelépés ahhoz, hogy abszolút többséget szerezzenek a Miniszterek Tanácsában.

A schengeni övezet mind a 22 tagjának - beleértve Hollandiát - támogatása szükségeltetik ahhoz, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson az egyezményhez. A két ország teljesítette ugyan az ehhez szükséges technikai feltételeket, ám szeptemberben Hollandia és Finnország is kifogásolta a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén nyújtott teljesítményüket.

Az Európai Bizottság februárban tesz jelentést Románia és Bulgária ez irányú igazságügyi törekvéseiről.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ