Készülnek a közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletei

2011.11.16. MTI

A január elsején hatályba lépő, keret jellegű új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletei készülnek, és azokat még novemberben megtárgyalja a kormány - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Közbeszerzések Tanácsa által szervezett közbeszerzési konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A nemzetközi konferencia tapasztalataiból néhány még beépülhet a rendeletekbe - tette hozzá az államtitkár.

Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke az uniós és a magyar közbeszerzési rendszer azonos problémájának nevezte a kis- és középvállalatok rész-ajánlattételi lehetőségét, és a pénzügyi feltételek túlzott megkövetelését az ajánlattevőktől.

A tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek közbeszerzésekből való kizárásában a magyar szabályok lesznek a legszigorúbbak az EU-ban - utalt Hegmanné Nemes Sára, az új közbeszerzési törvény szabályaira. Ugyanakkor a hazai mikro- és kisvállalkozásokra szabott speciális eljárást tartalmaz a törvény, megkönnyítve a tendereken történő indulásukat - tette hozzá.

Az európai országokban a szükségesnél ötször-hatszor több árbevételt követelnek az ajánlatkérők az ajánlattevőktől - mondta a konferencia egyik előadója, Klaus Wiedner, aki az Európai Bizottság közbeszerzési jogalkotásért felelős egységét vezeti. Ezzel hátrányba kerülnek a kisebb cégek. Azt is felvetette, hogy a cégek kaphatnának uniós közbeszerzési útlevelet, amely megkönnyítené a más országban való ajánlattételt. Az Európai Bizottság szorgalmazza azt, hogy az innovatív termékek a közbeszerzések elbírálásakor élvezzenek előnyt, akkor is, ha drágábbak a hagyományos termékeknél.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZBESZERZÉS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT