A jogállási törvény szabályozza majd a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét

2011.11.16. MTI

A jogalkotó úgy döntött, hogy a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közötti összeférhetetlenséget nem az önkormányzati, hanem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozza majd - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára szerdán az alkotmányügyi bizottság ülésén.

Farkasné Gasparics Emese a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat bizottsági vitájában elmondta ugyanakkor, hogy az indítvány a tisztább társadalmi viszonyok érdekében pontosabban szabályozza az összeférhetetlenséget és a méltatlanságot.

A helyettes államtitkár rámutatott mindemellett arra, hogy az önkormányzati eladósodottság mértéke jelenleg 1.500 milliárd forint, amelyből a szállítói tartozások mintegy 400 milliárdot tesznek ki. Szólt arról is, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés biztos alapokra helyezi a helyhatósági feladatellátást.

A szocialista Lamperth Mónika úgy fogalmazott, az önkormányzati törvényjavaslat illeszkedik a "demokratikus intézményrendszer kiüresítésének" sorába. Véleménye szerint a Fidesz fel akarja számolni az önkormányzati rendszert.

Az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség közötti összeférhetetlenség ügyével kapcsolatban kifejtette: azt, hogy e témát nem az önkormányzati törvényben akarják szabályozni, lehet jogtechnikai kérdésnek beállítani, de "tudjuk, hogy birkóznak a nagytestű fideszesek, aztán majd eldől, kinek sikerül a saját szempontjait érvényesíteni ebben a kérdésben".

Lamperth Mónika szavaira a fideszes Vas Imre úgy reagált, hogy megmarad az önkormányzatok autonómiája, ugyanúgy lesz a településeknek képviselő-testülete.

A jobbikos Gyüre Csaba úgy vélekedett, a javaslat nem szól másról, mint a fideszes hatalomkoncentrációról, és azt csak Ceausescu falurombolási tervéhez tudják hasonlítani.

A Ház előtt fekvő önkormányzati törvényjavaslat azt mondja ki az összeférhetetlenséggel kapcsolatban, hogy a főállású polgármester tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, és e tevékenységet nem végezheti gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjaként, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el. A polgármesterre megfelelően alkalmazni kell az önkormányzati képviselőre vonatkozó összeférhetetlenségi, méltatlansági, vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat azzal, hogy a polgármester nem lehet más önkormányzatnál polgármester, alpolgármester, települési önkormányzati képviselő, kivéve, hogy a budapesti kerületi polgármester a fővárosi képviselő-testület tagja lehet.

  • kapcsolódó anyagok
ÖNKORMÁNYZATOK
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT