Cséfalvay: a legrászorultabbak lakhatását segíti a Nemzeti Eszközkezelő

2011.11.17. MTI

A Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat célja, hogy gondoskodjon a szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatásáról - mondta Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában csütörtökön a parlamentben.

A hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról címet viselő javaslat létrehozza a Nemzeti Eszközkezelőt, amely szociálisan rászoruló hiteladósok ingatlanát vásárolná meg, biztosítva számukra, hogy kedvezményes bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak - mondta el Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár közölte: a törvényjavaslat arra épül, hogy a kialakult nehéz helyzet megoldásában minden fél, azaz a hitelező, az adós és az állam is vállaljon részt. Mint mondta, a hitelező pénzügyi intézmény a jelzáloggal terhelt ingatlan hitelszerződésben megállapított forgalmi értékének - az ingatlan településtípusától függően - 35-55 százalékát kaphatja meg vételárként, és véglegesen elengedi a hiteladóssal szemben fennálló követelésének a vételárat meghaladó részét. A hiteladós a továbbiakban nem tulajdonos, hanem bérlő lesz, a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába tehermentes ingatlanok kerülnek - tette hozzá.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR