Soros György romaoktatási uniós költségvetést sürget

2011.11.17. MTI

Nagyobb hozzájárulásra buzdítja Soros György az európai uniós tagországokat a romák integrációjának anyagi támogatásában a 2014-ben kezdődő hétéves EU-költségvetési tervidőszakban.

A magyar származású amerikai filantróp üzletember a European Voice című brüsszeli hetilap legfrissebb - csütörtöki - számában megjelent interjúban azt mondta, az EU most a legfontosabb pozitív erő, amely meg tudja állítani a legnagyobb európai kisebbség életkörülményeinek romlását.

Soros György - aki az elmúlt évtizedekben maga is jelentős összegekkel segítette a romák ügyét - úgy vélte, az új uniós költségvetésben elsősorban a romák oktatásának támogatására kellene önálló keretet elkülöníteni. Az oktatási lehetőségek növelésével az EU hozzá tudna járulni egy olyan roma elit felemelkedéséhez, amely képes lenne ellensúlyozni a cigánysággal kapcsolatos sztereotípiákat, idejétmúlt berögződéseket.

Az üzletember rámutatott, hogy az uniós tagállamoknak nemzeti szinten meg kell küzdeniük a romákkal kapcsolatos közhangulattal is, amely jelenleg aláássa a közösség felemelésére vonatkozó kormányzati erőfeszítéseket is. A nemzetközi gazdasági válság, amellett, hogy tovább nehezítette a legsérülékenyebb rétegnek mondható romák helyzetét, negatívan befolyásolta a közvélemény hozzáállását - vélte.

Hangsúlyozta Soros György azt is, hogy még további kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az uniós belső felzárkóztatási támogatásokban (strukturális alapokban). Úgy vélte, ezek révén javítani lehetne a romák lakhatási és egészségügyi körülményein és foglalkoztatási helyzetén.

Kijelentette: ha az unió sikeresen tudna külön áldozni a romák oktatására, egy évtizeden belül jelentős kedvező változást lehetne elérni e közösség beilleszkedésében.

A European Voice-ban Soros György azt is kifejtette: a romák sikeresebb támogatása az Európai Unió önnön integrációjára is kedvező hatást tudna tenni. A pénzügyi válság miatti problémák ugyanis a széttagolódás irányában hatnak, az pedig politikailag és gazdaságilag is katasztrófa lenne az unióra nézve. A kedvező folyamatot szerinte egyedül azzal lehetne megállítani, ha sikerülne visszahozni az integrációval kapcsolatos pozitív szemléletet, amihez viszont hozzájárulhat a romák beilleszkedésének előrehaladása.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ