Cél a biztonságosabb atomenergia

2011.11.18. Jogi Fórum/ Európai Parlament

„Európa komoly lépést tett a nukleáris biztonság kiterjesztése, az átlátható, környezetbarát és hatékony energiatermelés felé” – kommentálta Herczog Edit az EP döntését, amellyel elfogadta az Euratom, az Unió atomkutatási keretprogramja kétéves meghosszabbítását.

Ne feledjük el, hogy a nagyobb figyelmet kell fordítanunk az anyagiak terén is az emberi erőforrások fejlesztésére, hiszen ez jelenti a kutatás velejét” – fogalmazott az Euratom csomag árnyék jelentéstevője, miután a Parlament jelentős többséggel elfogadta a jelentést. Ennek értelmében a 8. Tudományos keretprogram indulásáig, 2014-ig biztosítottak az atomkutatás forrásai, mintegy 2,6 milliárd euró jut majd elsősorban a biztonság növelését célzó projektekre, csakúgy, mint az ITER, az európai fúziós erőmű technológiai kidolgozására, vagy a klímaváltozást visszafogó fejlesztésekre.

Herczog szerint a jelen gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy az egyszerűség, az átláthatóság, a stabilitás, a jogbiztonság és a tudományos kiválóság alapelvei egyszerre határozzák meg a program gyakorlati megvalósítását.

Az Euratom-program összhangban van az EU 2020 stratégia egyik kulcselemével, az Innovációs Unió kialakításával, így a munkahelyteremtés terén is komoly eredményeket várhatunk tőle a jövőben” – érvelt Herczog hozzászólásában.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ