Hiányos a katasztrófákat követő kárenyhítés és helyreállítás állami eljárásának szabályozása

2011.11.18. MTI

Veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését, hogy hiányos a katasztrófákat követő kárenyhítés, illetve helyreállítás állami eljárásának szabályozása - közölte az országgyűlési biztos hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Szabó Máté hivatalból vizsgálja a katasztrófák nyomán bekövetkezett károk állami kezelését, annak jogi szabályozását, jogalkalmazási gyakorlatát. Az ombudsman megállapításaival az érintett minisztériumok és intézmények egyetértettek - írták.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy kidolgozzák a kártalanítási rendszer szabályozási koncepcióját, amely az öngondoskodás irányába hat, de a károkozó fokozott felelősségét is kimondja.

Szabó Máté azt kérte, hogy a további jogalkotás során vegyék figyelembe a lakosság teherbíró képességét, a kárveszély megosztásában pedig legyenek tekintettel az arányosság követelményére. A biztos azt is fontosnak tartja, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a felelősségbiztosítás szerepének növelésére is - közölte az országgyűlési biztos hivatala.

Az ombudsman katasztrófavédelmet vizsgáló projektjének csütörtöki műhelyrendezvényén - amelyen mások mellett a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a biztosítók szervezete és társadalomtudósok is részt vettek - megállapították, hogy az új katasztrófavédelmi törvény több fontos elemet is beemelt az elmúlt tíz év ombudsmani ajánlásaiból. A katasztrófahelyzetek és következményeik kezelésében továbbra is általános alapelvnek kell lennie az átláthatóságnak és a polgárbarát ügyintézésnek - tájékoztatott a rendezvényen elhangzottakról az ombudsmani hivatal.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL