Korrupcióellenes együttműködési megállapodást kötöttek állami szervek

2011.11.18. MTI

Korrupció elleni együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot péntek reggel Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel. A nyilatkozatot már korábban ellátta kézjegyével a külföldön tartózkodó Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A korrupció a legnagyobb veszély, amely a magyar demokráciára leselkedik - fogalmazott beszédében Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon, és tiszteletben tartja az intézmények függetlenségét.

Hozzátette: az összes állami intézmény összehangolt korrupcióellenes cselekedeteire van szükség, enélkül csak eseti kezelés lehetséges.

Az egymástól független állami intézmények az együttműködés mellett döntöttek - mondta a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: "a függetlenség felett közös célként jelenik meg a tiszta közélet", amely a demokrácia lényegét érinti. Megfogalmazása szerint a korrupció olyan, mint a rozsda, a legtökéletesebb demokráciát is felemésztheti.

Intézményi kockázatokra alapuló megelőző szemléletre van szükség, nem elég pusztán a konkrét korrupciós esetek felderítése - mondta az aláírás után az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: a rend bizalmat teremt, a bizalom pedig fejlődést.

Ilyen megállapodásra nem csak Magyarországon, a világ más országaiban sem volt még példa - hangoztatta a legfőbb ügyész. Polt Péter úgy véli, a helyzet komolyságához illő együttgondolkodásra, együttműködésre van szükség.

A legfőbb ügyész szerint minden szinten erősíteni kell az információcserét és a koordinációt. Polt Péter hozzátette: az ügyészi szervezet jövőre jelentős antikorrupciós lépéseket tervez; 70 ügyész kifejezetten a korrupció elleni feladatokat fogja ellátni.

Fontos társadalmi érdek a korrupció felszámolása, mert aláássa a közintézmények iránti bizalmat - fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője. Wellmann György reményét fejezte ki, hogy több állami szerv is csatlakozni fog ehhez a megállapodáshoz.

A nyilatkozat aláírói személyes erkölcsi felelősséget vállalnak az általuk vezetett állami szervezet korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítéséért - olvasható a dokumentumban. A nyilatkozattevők összehangolt lépéseket tesznek a korrupció megelőzéséért, megfékezéséért az igazságszolgáltatási szervek függetlenségének tiszteletben tartása mellett. Ennek része a folyamatos konzultáció és más állami szervek bevonásával egy korrupcióellenes hálózat létrehozása is - áll a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban.

Az aláíráson részt vett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Hollandia budapesti nagykövete, képviseltette magát a francia és az osztrák nagykövetség is.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
ÜGYÉSZSÉG
KORMÁNYZAT
KORRUPCIÓ
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGOK