Új migrációs EU-stratégiát ismertettek Brüsszelben

2011.11.21. MTI

Az Európai Bizottság a migráció és a mobilitás területén folytatott párbeszéd és operatív együttműködés megerősítésére tett javaslatot az unión kívüli partnerországoknak.

Az új, Brüsszelben stratégiainak minősített elképzelések kidolgozását az "arab tavasz" fejleményei, a Földközi-tenger déli térségében zajló események indokolták.

Az EU új migrációs stratégiája, amely a korábbinál nagyobb nyomatékot ad a migránsok nemzetközi védelmének, két fő működési keretre helyezi a hangsúlyt.

Egyrészt úgynevezett mobilitási partnerségek kialakítását ajánlja fel a közvetlenül szomszédos térség országainak, első körben Tunéziának, Marokkónak és Egyiptomnak. E mobilitási partnerségek meghatározott keretbe foglalnák az unió és a nem uniós országok közötti párbeszédet és együttműködést. A középpontban a legális migráció megkönnyítése és jobb szervezése állna, párhuzamosan az illegális migráció kezelhetőségét szolgáló, "eredményes és humánus" intézkedésekkel.

Másrészt a további országokkal kapcsolatban az uniós javaslattevő-végrehajtó testület közös migrációs és mobilitási ütemtervek kialakítására tesz javaslatot. Ezek az ütemtervek megalapozhatnák a későbbi, magasabb szintű együttműködést.

Az unió azt tervezi, hogy migrációs és mobilitási központokat hoz létre. E központok a szakképesítés, illetve a munkaerő iránti kereslet-kínálat megfeleltetése területén támogatást nyújtana egyéneknek, valamint maguknak a partnerországoknak.

Az EU ugyanezen a napon online bevándorlási portált is indított, amely szintén segíteni fogja a tényleges és a potenciális migránsokat, hogy megalapozottabb döntéseket hozhassanak saját sorsuk alakítását illetően.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
MIGRÁCIÓ