Orbán levélben kérte az EU segítségét

2011.11.22. BruxInfo

Nem jelölt meg konkrét összeget Orbán Viktor magyar kormányfő abban a levélben, amit az Európai Bizottság elnökének és az IMF vezérigazgatójának küldött, és amelyben elővigyázatossági pénzügyi segítséget kért a két intézménytől – közölte hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn megkapta a magyar kormányfő levelét, amelyben Orbán Viktor „egy esetleges pénzügyi segítségnyújtást kért” az EU-tól. A miniszterelnök hasonló tartalmú levelet küldött Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének is.

A hivatalos kérésben nem szerepel semmilyen összeg – erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője. A Bizottság rövid közleménye szerint a magyar hatóságok azt a szándékot jelezték, hogy bármilyen rendelkezésre bocsátandó uniós támogatást „elővigyázatossági (készenléti) támogatásként” kezelnének.

A Bizottság az EU-tagállamokkal és az IMF-fel konzultálva fogja megvizsgálni a magyar kormány kérését. „Először meg kell vizsgálnunk, hogy fennállnak-e a feltételek egy ilyen segítségnyújtáshoz” – jelentette ki Amadeu Altafaj szóvivő, aki hozzátette, hogy a levél makrogazdasági típusú és pénzügyi stabilitáshoz köthető elemeket egyaránt tartalmaz.

Más források tudni vélik, hogy a kormányfő többek között a piacok nyomásával indokolta a levélben a segítségkérést, ami azt az üzenetet hordozza, hogy a lehetőségek szerint minél gyorsabban ki kellene tárgyalni egy ilyen megállapodást. A Bizottság, amelynek a szakértői éppen a napokban tértek vissza Budapestről az előző, már véget ért magyar pénzügyi támogatási programmal kapcsolatos misszióról, már hozzá is látott a munkához.

Szakértők szerint korai lenne még találgatásokba bocsátkozni arról, hogy milyen formát ölthet a jellegét tekintve készenléti, tehát nem kölcsön folyósításáról szóló megállapodás. Brüsszeli források ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az uniós pénzügyi egyenlegjavító eszközből (balance of payments facility) Magyarországhoz hasonlóan pénzügyi támogatásban részesült Románia a program kifutása után azonnal elővigyázatossági segítségnyújtást kért, a magyar igény kielégítésére tehát már létezik precedens.

Hazánk számára 2008-ban összesen 20 milliárd eurós hitelkeretet hozott létre az EU, az IMF és a Világbank. Ebből az összegből 6,5 milliárd eurót az EU bocsátott rendelkezésre a pénzügyi egyenlegjavító eszközből. Magyarországon kívül Románia és Lettország részesült hasonló pénzügyi támogatásban.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
PÉNZÜGYI JOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR