Nyilvánosak-e a köztársasági elnök által elbírált kegyelmi határozatok?

2011.11.22. Jogi Fórum/ TASZ

A Fővárosi Bíróság november 23-án, szerdán tárgyalja az Origo újságírója perét, amelyben az Origo a 2010. augusztus 6. óta a köztársasági elnök által elbírált kegyelmi határozatok nyilvánosságát szeretné elérni.

Az Origo munkatársa a Köztársasági Elnöki Hivataltól azt szerette volna megtudni, hogy milyen bűncselekmények elkövetői vonatkozásában gyakorolta kegyelmi jogkörét Schmitt Pál. Az újságíró a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát gyakorolva tájékoztatást kért a kegyelmi döntések alapjául szolgáló bírósági ítéletekről, a vádiratokról, a büntetőügyben eljáró bíróságokról, továbbá kérte a kegyelmi határozatok másolatait. Minden dokumentumot a személyes adatoktól megfosztva, anonimizált formában igényelt. A Hivatal megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy a kegyelmi határozatok egyes adatainak közzétételével számottevő mértékben sérülne a köztársasági elnöknek az egyéni kegyelmezési jog gyakorlása során fennálló függetlensége.

Az újságírót képviselő Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint a kegyelmezés csak kivételes esetben gyakorolható jogkör, hiszen bírósági döntést ír felül, ezért kiemelkedő közérdek fűződik ahhoz, hogy a köztársasági elnök döntése megismerhető legyen.

A elsőfokú tárgyalásra 2011. november 23-án, szerdán, 11.15-kor kerül sor a Fővárosi Bíróság fsz. 81. tárgyalójában. (1055 Budapest, Markó u. 27.)

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
TASZ