Szabó Máté egységes jogérvényesítést ígért az új ombudsmani hivatalban

2011.11.23. MTI

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint egységes jogérvényesítésre van szükség a január 1-jével - az ő vezetésével - átalakuló új ombudsmani hivatalban.

Szabó Máté, az alapvető jogok leendő biztosaként az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtt kedden egyebek mellett arról beszélt, hogy az új hivatalban minden projektben, beadványban, és valamennyi ügy feldolgozásában érvényesíteni kell az egységes emberjogi szempontokat.

Jelezte: ezt a szemléletet kívánják majd megjeleníteni az átalakítás alatt álló ombudsmani hivatal struktúrájában is. Szavai szerint a hivatal egységes szervezet lesz, ez azt jelenti, hogy nem a korábban kialakított munkamegosztásokban, szervezeti egységekben fog működni.

Azt hangoztatta, hogy egy egységes, minden alapjog érvényesítésére alkalmas központi stábra van szükség, "nem szegmensekre, nem kisebbségkutatókra, nem környezetkutatókra, nem gyerekjog-kutatókra".

A megújuló intézményt egy - magával hozott, és többször fel is mutatott - sokszínű, kerék alakú kristályhoz hasonlította, és egyebek mellett azt mondta: abban csak az egyik szín a zöld, és nem a legfontosabb.

Jávor Benedek a bizottság elnöke LMP-s képviselőként ugyanakkor nem osztotta Szabó Máté álláspontját, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény kiemeli a jövő nemzedékek érdekeinek a védelmét. Arra is rámutatott, az sem lehet véletlen, hogy az ombudsmani törvény ennek az alapjognak az érvényesítésére külön helyettesi posztot is rendelt.

Véleménye szerint lehet úgy tenni, mintha ennek az alapjognak a védelme egy lenne a számos többi alapjog védelme közül, ha azt a jogalkotó is kiemelte.

Az elnök szerint a bizottság nem kapott választ Szabó Mátétól több, az új hivatal működését érintő kérdésre, így például arra, milyen struktúrában működnek majd a helyettesek.

Nagy Andor (KDNP) alelnök ugyanakkor azt mondta, hogy az átalakulási folyamat közepén nem lehet számon kérni az ombudsmantól a hivatali rendszer kérdéseit. Úgy vélte, egyelőre nem indokolt, és nem is időszerű az ombudsman tájékoztatójának a meghallgatása.

Szabó Máté válaszában arról beszélt: azért, mert a jogalkotó bizonyos kiemelt jogterületekhez külön biztos-helyettest rendelt, nem jelenti azt, hogy kevésbé fontos lenne a gyermekjog, vagy a veszélyeztetett társadalmi csoportok, köztük például a hajléktalanok ügye.

"Nem kell minden jognak a biztosítására biztost rendelni, mert akkor mi leszünk a Walt Disney-országa, 101 kis biztos országa" - fogalmazott.

Gáva Krisztián, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára megerősítve Szabó Máté szavait, ugyancsak azt mondta, a helyettesi posztok létrehozása nem jelenti azt, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek (és a nemzetiségek jogainak) védelme egy hierarchikus rendszerben a többi alapvető jog fölött állna.

Közölte, az egységes biztosi rendszer létrehozásának az egyik oka az volt, hogy adott esetben, alapvető jogok ütközése esetén, azt a hivatal fel tudja oldani, az Alkotmánybírósághoz hasonlóan.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL