Uzsoki-ügy - MOK: amíg a vizsgálat tart, fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét

2011.11.22. MTI

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden az MTI-nek, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, a fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak. A lap információja szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005 és 2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja; végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A cikk szerint a rendőrök a hétvégi házkutatáson orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg.

Éger István az MTI-nek azt mondta: sem a konkrét ügyről, sem a lap által hivatkozott korábbi cikkről nem hallott. Személyes véleménye szerint viszont a Magyar Hírlap cikke tele van olyan állításokkal, amelyek életszerűtlenek, főleg a gyógyszeradagok fogyásának vonatkozásában. A kamara elnöke úgy véli, "ha az valóban így történt volna, az nem maradhatott volna titokban".

A MOK elnöke kiemelte: egy folyamatban lévő büntetőügyről nem kíván nyilatkozni, de általánosságban véve az ilyen magatartás nem megengedhető. Éger István azt mondta: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és ezen felül az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

A kamara kizárólag akkor foglal hivatalosan állást az ügyben, ha bizonyítékok alapján konkrét személyt gyanúsítottak meg - hangsúlyozta Éger István, megjegyezve: "ha ilyen előfordul, azt nem lehet szó nélkül hagyni".

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
EGÉSZSÉGÜGY
RENDŐRSÉG