Czomba: megújul a szakképzési rendszer

2011.11.23. MTI

Sorsdöntő fordulóponthoz érkezett a szakképzési rendszer az új szakképzési törvény megalkotásával - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Sorsdöntő fordulóponthoz érkezett a szakképzési rendszer az új szakképzési törvény megalkotásával - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a javaslat általános vitájának kezdetén szerdán az Országgyűlésben. Czomba Sándor expozéjában leszögezte: a szükséges átalakítás okai régóta világosak, hiszen egyre kevesebben vesznek részt a szakképzésben, ráadásul a rendszerből kikerülő munkaerő szerkezetében és létszámában is egyre messzebb kerül a piac igényeitől.

Az államtitkár szavai szerint a törvényjavaslat prioritásként kezeli, hogy mindenkinek alanyi jogon járjon a szakmai érettségi és az első OKJ-s képzés, hogy kiterjesszék a tanulói szerződéseket, valamint egyszerűsödjön és a jelenleginél sokkal hatékonyabban működjön a szakképzési rendszer. Éppen ezért a jogszabály alapjaiban alakítja át a Térségi Integrált Szakképzési Központokat (TISZK) a hatékonyabb és az olcsóbb működés érdekében - mondta Czomba Sándor.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT