Jóri András az ügyészséget szabályozó törvényjavaslatról

2011.11.25. Jogi Fórum/ Adatvédelmi Biztos

Általános felhatalmazást ad a személyes és különleges adatok kezelésére az ügyészségnek az Országgyűlés előtt lévő, az ügyészséget szabályozó törvénytervezet.

A tervezet a jelenlegi formájában aggályos, az adatvédelmi, illetve a januártól hatályba lépő információs törvénnyel ellentétes – hívta fel a jogalkotó figyelmét Jóri András adatvédelmi biztos.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter 2011. október 21-én benyújtotta az Országgyűléshez a Kormány nevében az ügyészségről szóló törvényjavaslatot. A KIM a törvényjavaslat tervezetét a közigazgatási egyeztetés során nem küldte meg véleményezésre az adatvédelmi biztosnak. Jóri András hivatalból vizsgálta a javaslatot.

A biztos aggályosnak, a jelenlegi adatvédelmi, illetve a januártól hatályba lépő információs törvénnyel ellentétesnek találja, hogy a tervezet általános felhatalmazást ad az ügyészségnek a személyes és különleges adatok kezelésére. A legfőbb ügyész utasításban határozhatja meg az ügyeszség által kezelhető adatköröket. Ez a szabályozási konstrukció ellentétes az információs törvénnyel, amely szerint az adatfajtákat a személyes adat kezelését elrendelő törvényben meg kell határozni.

A jogbiztonságot, így a demokratikus jogállamiságot is sérti, ha a legfőbb ügyész ki nem hirdetett belső normában határozhatja meg, hogy a polgárok információs önrendelkezési joga mely személyes adataik esetében korlátozható.

A törvényjavaslat nem határozza meg az érintettek körét sem: a közrendvédelmi tevékenységhez kötődő adatkezelés esetében hiányzik annak meghatározása, hogy az ügyészség kikről gyűjthet adatokat. Az adatok tárolási idejének szabályozása szintén hiányos. A javaslat nem határozza meg az ügyészség közrendvédelmi tevékenységéhez kötődő adatok törlésének határidejét, ez ellentétes az információs törvényben foglaltakkal.

 

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS